Het herstellen van de relaties tussen Turkije en de Verenigde Staten

Turks.nl Redactie

Aangezien de Verenigde Staten zich voorbereiden op de nieuwe regering en president Donald Trump, bestaat er een kans voor het herstellen van een belangrijke relatie, namelijk die van de Verenigde Staten en Turkije. De hoop is dat president Trump en zijn ambtenaren een nauwere diplomatieke relatie met de Turkse president Erdoğan aangaan dan dat president Obama in de afgelopen acht jaar heeft gedaan.

In een tumultueuze tijd als deze, zullen er vele problemen zijn die de twee wereldleiders betreffen. En een van de kwesties die op de top van die lijst zal zweven is Fethullah Gülen, de in de VS gevestigde imam en leider van de Gülenistische Terreurorganisatie (FETÖ) – dezelfde persoon die de mislukte poging tot staatsgreep, die op 15 juli 2016 in Turkije plaatsvond orkestreerde.

Sinds die noodlottige dag hebben de VS geen stappen ondernomen voor de uitlevering van Gülen. Ondanks de voortdurende officiële verzoeken van Turkije, de verschillende bestanden en het bewijs van de misdaden van Gülen die het Turkse ministerie van Justitie heeft verstuurd en het bezoek van Bekir Bozdag (minister van Justitie) aan Washington DC voor een ontmoeting met de Amerikaanse procureur-generaal om de uitlevering van Gülen te versnellen, is er niets gedaan.

Dus waarom zouden de Verenigde Staten en haar burgers bezorgd moeten zijn? We moeten ons zorgen maken omdat Turkije een van de belangrijkste NAVO-bondgenoten van Amerika is. De relaties tussen Turkije en de Verenigde Staten zijn cruciaal voor de regionale veiligheid en het beheer van de regionale crises. De gewelddadige conflicten in Syrië en Irak, die onlangs voorbij de grenzen van Turkije zijn gekomen, zijn belangrijke vraagstukken voor de internationale veiligheid. Bovendien hebben de toenemende spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië het nog complexer gemaakt gezien de regionale instabiliteit en onzekerheid. Naast deze dynamiek blijft de Russische invloed in de regio groeien.

Al meer dan vijftig jaar hebben Turkije en de Verenigde Staten een vruchtbare bilaterale relatie genoten. Op geen enkel moment in onze geschiedenis is onze relatie met deze bondgenoot zo kritisch alsmede zo cruciaal geweest zoals het nu is, vooral op het gebied van ISIS en andere terroristische groeperingen in het algemeen. Om onze vijanden te verslaan en te zorgen voor stabiliteit in de regio, moeten Turkije en de Verenigde Staten zij aan zij staan en terrorisme gezamenlijk bestrijden.

Om te helpen bij de bestrijding van opkomend extremisme, zijn Turkije en de Verenigde Staten sinds 2011 gezamenlijk voorzitter geweest van het Global Terrorismebestrijding Forum (GCTF). Turkije heeft ook samengewerkt met de VS om de allereerste publiek-private wereldfonds op te zetten om de lokale inspanningen bij de bestrijding van gewelddadig extremisme te ondersteunen. Daarnaast heeft Turkije ook een leidende rol op zich genomen bij het Centre of Excellence Defense Against Terrorism (COE-DAT) in Ankara om mede NAVO bondgenoten en selecte niet-lidstaten te onderwijzen over de wijze waarop de verschillende terrorisme gerelateerde problemen aangepakt dienen te worden.

Het is om deze redenen dat de Verenigde Staten en Turkije een oplossing moeten vinden om het FETÖ-probleem aan te pakken. Fethullah Gülen en FETÖ hebben op verschillende manieren geprobeerd om Turkije destabiliseren en zijn inwoners met alle mogelijke middelen aan te vallen. Dit doet hij simpelweg om zijn wortels te verspreiden via systemen van het land en om uiteindelijk de controle over te nemen. Als Gülen niet wordt uitgeleverd, zal FETÖ een reële bedreiging voor Turkije, zijn bondgenoten, en dus ook de Verenigde Staten vormen.

De Verenigde Staten en president Trump hebben een verantwoordelijkheid voor hun bondgenoten. We hebben de verantwoordelijkheid om Turkije te helpen hun land stabiel te houden door Fethullah Gülen uit te leveren naar Turkije en door samen te werken met onze NAVO-bondgenoot en president Erdoğan.

Auteur: Denny Rehberg, eerder verschenen op thehill.com.