Mega-projecten van Turkije in 2016

Turks.nl Redactie

De laatste dag van het jaar 2016 is bereikt, en alhoewel iedereen uitkijkt naar wat 2017 te brengen heeft, mag 2016 uiteraard niet vergeten worden. Het was een groot jaar voor Turkije: van bruggen tot satellieten. Hierbij de 5 grootste projecten van Turkije in 2016.

Internet: 4.5 G


4G internetsnelheid, bestaat dat? De invoering mocht dan op 1 april plaatsvinden, de Turken waren bloedserieus: zij waren in 2016 de officiële primeur op het gebied van deze communicatietechnologie die razendsnelle internet belooft.

Het eerste telefoongesprek waarbij het 4,5G-netwerk werd gebruikt, was tussen de huidige premier, destijds minister van Communicatie, Yildirim en president Erdogan. Erdogan gaf in dit gesprek aan er het volle vertrouwen in te hebben dat Turkije ook als een van de eerste landen zal overstappen op het 5G-netwerk.

Tot op heden is het 4,5G netwerk niet ingevoerd in Nederland.

De Osman Gazi Brug


De Osman Gazi Brug was een langlopend project: op 30 maart 2013 begon de bouw, het laatste brugdekdeel werd verbonden op 21 april 2016 en werd opengesteld voor verkeer op 30 juni 2016. Niet voor niets; de brug heeft pylonen van 252 meter hoog en is in zijn geheel 2.682 meter lang. Turkije heeft hiermee de vier na langste brug van de wereld over de Izmir baai.

Het doel van de brug is het besparen van tijd en brandstof: de Osman Gazi Brug zorgt ervoor dat de reistijd over Izmit baai van 2 uur naar vier (!) minuten is verkort.

De Yavuz Sultan Selimbrug


Dit jaar is ook de derde brug aan de Bosporus na 3 jaar lange bouw geopend voor verkeer. Wat maakt deze brug speciaal? Op de 59 meter brede brug passen 8 rijstroken (gesplitst in tegenovergestelde richtingen), wat deze brug de langste hangende brug van de wereld maakt. Daar houdt het niet op: ook zijn er 2 treinsporen. Ook hierin is de Yavuz Sultan Selimbrug bijzonder.

De opening van de brug op 26 augustus was een happening met speeches van o.a. Erdogan en Yildirim. Vele buitenlandse premiers en presidenten waren aanwezig voor de opening van deze bijzondere brug.

Göktürk-1 satelliet


De verschrikkelijke gevolgen van terreuraanvallen zijn Turkije niet ontschoten. Als ondersteuning voor de Turkse strijdkrachten (Türk Silahli Kuyvetleri, TSK) is daarom de vervanger van de Göktürk-2 satelliet ontwikkeld: de Göktürk-1 satelliet. De niewe satelliet kan foto’s van extreem hoge resolutie krijgen op een hoogte van 1 meter.

De satelliet heeft Turkije 261,5 miljoen gekost en zal zo’n zeven jaar actief zijn met als voornaamste doel de terreuractiviteit een halt te roepen. De activiteit is voornamelijk gericht op gebieden in het oosten en zuid-oosten van Turkije, maar zal in de nabije toekomst in militaire operaties in Syrië gebruikt worden.

De satelliet werd in de ruimte gelanceerd op 5 december 2016.

Eurasia-tunnel


Het laatste mega-project op het gebied van infrastructuur is dan ook meteen een hele belangrijke: de 14,6 kilometer lange tunnel vergemakkelijkt het reizen tussen het Europese – en het Aziatische gedeelte van Turkije. De tunnel gaat zelfs 4,6 kilometer onder de zee! Daarom is het ook niet gek dat investeringen in totaal zo’n $1,25 biljoen waren.

Het reizen over de Bosporus bespaart via de tunnel Turken 85 minuten. Wat rekenen en je komt erachter dat dat 52 miljoen uur en daarmee 160 miljoen liters aan brandstof bespaart per jaar!