Drie doden bij gasontploffing Schaarbeek

Bij een zware ontploffing zaterdagavond omstreeks 23 uur in een woning aan de hoek van de Gaucheret- en de Destouvellestraat in het Belgische Schaarbeek zijn drie doden gevallen.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

De 58-jarige man, die na de explosie door zijn familie als vermist werd opgegeven, is vandaag levenloos aangetroffen onder het puin. Nog een man van 58 jaar en een man van 66 jaar lieten het leven in de drie aanpalende huizen die bij de explosie volledig zijn vernield. Intussen wordt in het Maison des Citoyens opvang voorzien voor de getroffen families.

Intussen is verwarring ontstaan rond het derde slachtoffer. Wenke Roggen, woordvoerster van het Brusselse parket, heeft de ontdekking van het derde levenloze lichaam bevestigd, maar ontkent evenwel dat het met zekerheid gaat om de vermiste persoon naar wie gezocht werd.

De explosie deed zich voor in woningnummer 33 van de Rue Destouvelle, een hoekwoning. Het huis stortte volledig in. Twee aanpalende woningen, het nummmer 35 in dezelfde straat en nummer 199 van de Gaucheretstraat, stortten gedeeltelijk in. Wegens verder instortingsgevaar wordt de bewoners uit de onmiddellijke buurt onderdak gegeven in de plaatselijke gemeenteschool. Gevaar op een nieuwe ontploffing is er niet. In de drie huizen woonden in totaal elf mensen.

17 gewonden
Bij de ontploffing vielen ook zeventien gewonden, van wie er zich één – een kind van vier – in een kritieke maar stabiele toestand bevindt. Twee kinderen raakten gewond bij het drama. Van de andere slachtoffers zouden er vier erg aan toe zijn, maar zij verkeren niet in levensgevaar.

De twee dodelijke slachtoffers zijn mannen. Een man van 58 werd levenloos aangetroffen onder het puin van het verwoeste gebouw in de Gaucheretstraat 199, een andere man van 66 in het ingestorte huis in de Destouvellesstraat 35.

Vijf mensen werden van onder het puin gehaald, onder wie een vrouw die meer dan twee uur onder het puin heeft gelegen.

Oorzaak nog niet gekend
Of een gaslek aan de basis zou kunnen liggen van de gasexplosie, is een van de pistes die nog onderzocht moeten worden. Maar voorlopig blijft de oorzaak van de ramp onduidelijk. Dat verklaarde Wenke Roggen, substituut-procureur des konings tijdens een persconferentie over de explosie in Schaarbeek.

“We werden gisteren opgebeld iets na 23 uur. We hebben onmiddellijk een gerechtsdeskundige, gespecialiseerd in ontploffingszaken, gevorderd. Er zijn contacten geweest met de politie- en brandweerdiensten en met de civiele bescherming”, aldus Roggen. Vanmorgen is ook de onderzoeksrechter gevorderd.

Philippe Massart van Sibelga benadrukte dat er in het laatste jaar in de twee betrokken straten geen enkele oproep voor gasgeur is geweest. De laatste zes maanden zijn er ook geen openingen noch sluitingen van gasmeters uitgevoerd meldt hln.be.

media_xl_3885926