Turks.nl

NOS: Grijze wolven ‘Terreurbeweging’

In een nieuwsbericht dat NOS deelde vandaag spraken zij van een terreurbeweging over de nationalistische Grijze Wolvenbeweging.

De Grijze Wolvenbeweging is echter een ideologische beweging en heeft geen militante takken.

Het nieuwsmedium deed dit in het nieuwsbericht over de arrestatie van de mogelijke hoofdverdachte van de aanslag in Bangkok, die aan 20 mensen het leven kostte. De verdachte zou lijken op de gezochte persoon. Bij zijn arrestatie is een Turks paspoort gevonden. Het motief zou wraak zijn op Thailand, dat eerder een groep Oeigoerse vluchtelingen terugstuurde naar China. 

Het nieuwsbericht luidde vóór de bewerking ervan:
”Het gaat om een 28-jarige Turkse man uit Istanbul, bevestigt de politie. De man zou banden hebben met de Grijze Wolven, een extreemrechtse terreurbeweging in Turkije.” Dit deel is inmiddels weggehaald.

NOS
Hoewel de NOS een staatsmedium is, komt het vaak voor dat ze partijdig nieuws weergeven. Zo is de correspondent van de NOS vrijwel altijd een openlijk tegenstander van de regering en hebben ze veel sympathie voor de Armeense kwestie en de PKK. Eerder werd NOS-correspondent Bram Vermeulen door deze redenen ook weggestuurd uit Turkije. Hoewel ze het vaak vertikken om anti-Turkse bewegingen als de PKK als terroristisch aan te merken, worden non-militante Turkse bewegingen als snel als terroristisch aangemerkt. Dit, terwijl de PKK veel gewapende takken heeft die frequent zelfmoordaanslagen opeisen.

Thaise politie
De Thaise politie heeft inmiddels laten weten dat er geen politiek motief aanwezig is bij de aanslag. Het zou persoonlijke wraak geweest zijn.

Okan Mankoç

Okan Mankoç

Okan Mankoç is student HBO-Rechten. Tevens is hij werkzaam bij Lyceo als hoofdtrainer Geschiedenis.

Volg Turks.nl