Sylvana Simons verlaat Denk en begint nieuwe partij

AvatarTurks.nl Redactie

Sylvana Simons verlaat Beweging Denk en start haar eigen politieke partij. Met haar nieuwe partij, ‘Artikel 1’, gaat ze meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

Niet alleen Simons verlaat de partij. Ook campagneleider Ian van der Kooye sluit zich bij haar aan.

De aanleiding voor Simons’ vertrek is de reactie van Denk op de bedreigingen die ze kreeg, zegt ze. “Sinds mijn aantreden bij Denk heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld”, vertelt Simons tegen de NOS.

Na haar lidmaatschap bij Denk op 18 mei kreeg ze veel negatieve reacties. In juni deed ze aangifte van racistische, seksistische en discriminerende reacties. Tien mensen worden nu vervolgd.

Denk stapte naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat was volgens Simons niet meer dan ‘het vieren van de media-aandacht’.

Ook de uitvoering van de idealen van de partij stuitte Simons tegen de borst. “Ik sta nog steeds achter het ideaal van Denk. Maar op de manier waarop ze dat ideaal proberen te realiseren, krijg ik steeds meer signalen van mensen dat ze dit als polariserend zien.” Simons wil juist polarisatie tegengaan, zegt ze.

Artikel 1 heeft nog geen partijprogramma, omdat ze ‘daar nog te jong voor zijn’. Toch gaan ze meedoen aan de verkiezingen en is Simons ervan overtuigd dat het iets gaat toevoegen. “Het is de eerste en enige partij die artikel 1 als basis heeft”, legt Simons uit. “Vanaf vandaag zijn we klaar voor de start.”