Turks.nl

2016: het jaar van terreur

Het is vandaag de laatste dag van 2016, het meest afschuwelijke jaar voor de Turken in de moderne geschiedenis.

Nog nooit waren er zoveel terroristische aanslagen gepleegd in Turkije. De extreemislamitisch geprofileerde IS, de Koerdisch geprofileerde terreurbeweging PKK, de sekte/terreurorganisatie FETÖ en de communistische terroristen DHKP-C hadden hun handen vol aan het creeëren van een hel in Turkije. Boko Haram was een van de weinige terreurbewegingen die géén aanslag pleegde in Turkije.

IS en PKK gingen aan kop met bijna 1000 slachtoffers. DHKP-C moest genoegen nemen met pogingen tot aanslagen, zij konden geen dodelijke slachtoffers maken. Aanslagen werden zelfs zo populair, dat op een gegeven moment meerdere terreurbewegingen dezelfde aanslag opeisten, zoals de aanslag in Diyarbakır.

Buiten de dagelijkse berichten van omgekomen militairen, raakten we ook gewend aan de maandelijkse, of zelfs wekelijkse berichten van (zelfmoord)aanslagen, waarbij ook onschuldige burgers omkwamen.

12 januari: Sultanahmet, Istanbul


2016 was nog geen twee weken oud toen de eerste terroristische aanslag plaatsvond. Het was de eerste van zo’n 26 aanslagen die zouden volgen. IS pleegt een zelfmoordaanslag bij de Sultanahmetmoskee in Istanbul. 12 Duitse toeristen komen om het leven.

14 januari: Çınar, Diyarbakır


IS opende ‘het jaar der terreur’. PKK pakte het op en ging verder. Nog geen twee dagen later vindt er een bomaanslag plaats in Diyarbakır. 6 slachtoffers, waarvan 3 kinderen.

19 januari: IS-raketten op Kilis


Er komen berichten uit Kilis, de grensstad met Syrië. IS vuurt raketten af op de stad. Die dag komt er een vrouw om. Het gehele jaar lang wordt Kilis kapot gebombardeerd, waarbij er 22 onschuldige burgers omkomen. Een van de redenen voor het Turkse leger om later Syrië binnen te vallen en zich te mengen in de Syrische burgeroorlog.

17 februari: Çankaya, Ankara


PKK pleegt een terreuraanslag op een militair konvooi in Ankara. 29 doden en meer dan 60 gewonden.

13 maart: Kızılay, Ankara


Twee zelfmoordterroristen van de PKK plegen een zelfmoordaanslag op een plein in Ankara. Hierbij komen 38 mensen om het leven.

19 maart: Istiklal, Istanbul


Een IS-terrorist laat op klaarlichte dag maart zichzelf spontaan ontploffen op de welbekende winkelstraat Istiklal. 3 Israëlieten en een Iraniër komen om. 36 mensen raken gewond.

31 maart: Bağlar, Diyarbakır


Een bom wordt ontploft als een politievoertuig passeert. 8 politieagenten komen om, 26 raken er gewond. 14 van de gewonden zijn burgers.

27 april: Moskee Bursa


Een zelfmoordterrorist blaast zichzelf op nabij een moskee in Bursa. De enige dode is de zelfmoordterrorist zelf. 23 burgers raken lichtgewond. PKK eist de aanslag op.

12 mei: Diyarbakır


Als PKK-terroristen opgemerkt worden, vluchten ze voor achtervolgende burgers. De terroristen laten een vrachtwagen achter. Als de burgers nabij de vrachtwagen komen, ontploft die. 16 mensen komen om het leven.

7 juni: Vezneciler, Istanbul


Bij een aanslag van PKK vallen 11 doden: 6 politieagenten en 5 burgers.

9 juni: Midyat, Mardin


Bij een aanslag op een politiebureau komen twee politieagentes om het leven. Een daarvan is zwanger en de ander is een moeder. Daarnaast komen nog eens drie burgers om het leven.

27 juni: Atatürk Airport


45 mensen komen om en meer dan 200 mensen raken gewond bij 3 terroristische aanslagen van IS in Atatürk Airport in Istanbul.

5 juli: Helikopterongeluk Giresun


Bij een helikopterongeluk in Giresun vallen 7 doden. Het zijn militairen met hun gezinnen.

15-16 juli: Couppoging FETÖ


Leden van de sekte/terreurorganisatie FETÖ bezetten strategische plekken in Istanbul, Ankara en andere steden in Turkije. In de nacht wordt een verklaring voorgelezen op de staatszender TRT met de mededeling dat het leger een staatsgreep heeft gepleegd en een landelijk straatverbod instelt. De stafchef van het leger, Hulusi Akar, wordt op dat moment gegijzeld door de coupplegers.

President Erdoğan komt op CNN Türk via de telefoon van de presentator en roept het volk de straten op te gaan en weerstand te bieden tegen de staatsgreep. De hele nacht vinden zware gevechten plaats tussen een deel van het leger en de rest van Turkije. Dankzij de weerstand van het Turkse volk en de niet-deelneming van de meerderheid van het leger, wordt de staatsgreep afgeslagen. Er vallen ten minste 241 doden en meer dan 2000 mensen raken gewond.

Turkse Nederlanders gaan ook de straat op en instituten en leden van FETÖ worden aangevallen en bedreigd. Nederland is wekenlang in de ban van de kwestie.

20 augustus: Gaziantep


Een kind tussen de 12-14 jaar wordt aangestuurd door IS en pleegt een zelfmoordaanslag op een hennafeest in Gaziantep. De aanslag eist 56 slachtoffers, waarvan het merendeel kinderen zijn. Meer dan 100 mensen raken gewond.

24 augustus: Operatie Eufraat Schild


Het Turks leger valt ruim 5 jaar na het begin van de Syrische burgeroorlog de zuiderburen binnen. Het is de bedoeling het noorden van Syrië schoon te vegen van terroristen van IS en YPG, de Syrische tak van PKK. Een groot deel van noord-Syrië valt in de handen van het door Turkije gesteunde Vrije Syrische Leger. Tot nu toe zijn er tientallen militairen om het leven gekomen bij de operatie.

25 augustus: Oppositieleider Kılıçdaroğlu


Het konvooi van oppositieleider Kılıçdaroğlu in Artvin wordt getroffen door een gewapende aanval van de PKK. Bij de schietpartij komt een militair om het leven. De oppositieleider was ongedeerd.

24 november: Adana


Bij een zelfmoordaanslag in de buurt van het gouvernaat van Adana komen twee mensen om het leven. 31 raken er gewond. Een tweede zelfmoordterrorist wordt doodgeschoten, voordat hij zichzelf kan laten ontploffen.

29 november: Brand meisjesinternaat


Bij een brand in een meisjesinternaat in Adana komen 11 jonge meisjes en een begeleider om. Ze worden levend verbrand, omdat de nooddeur op slot zit.

10 december: Vodafone Arena, Beşiktaş


PKK stuurt terroristen af op het stadion van Beşiktaş. Vooral de oproerpolitie lijkt het doelwit. Bij twee bomaanslagen nabij de Vodafone Arena van Beşiktaş komen vlak na de wedstrijd 44 mensen om het leven: 36 politieagenten en 8 burgers.

17 december: Aanslag Kayseri


De laatste terroristische bomaanslag vond plaats in Kayseri. Militairen van de speciale eenheid die op vakantie zijn worden getroffen door een zelfmoordterrorist. 14 militairen komen om, 56 raken er gewond. Later wordt bekend dat de speciale eenheid honderden terroristen gedood had.

19 december: Moord op Russische ambassadeur


Dat de laatste bomaanslag had plaatsgevonden, betekende nog niet dat dat de laatste terreurdaad was. De Russische ambassadeur Andrey Karlov wordt doodgeschoten voor het oog van de camera tijdens een persconferentie. De dader is een Turkse politieagent die niet in dienst is, hij zou het gedaan vanwege de situatie in Syrië. De dader wordt doodgeschoten, omdat er een kans bestaat dat hij zichzelf op kan blazen. Het is voor het eerst dat een ambassadeur in Turkije wordt vermoord.

Okan Mankoç

Okan Mankoç

Okan Mankoç is student HBO-Rechten. Tevens is hij werkzaam bij Lyceo als hoofdtrainer Geschiedenis.

Volg Turks.nl