5 juli, de dag van de moorden in Başbağlar en Urumqi

5 juli is inmiddels een pijnlijke dag voor veel Turken. In 1993 werden op deze dag 33 mannen vermoord in het dorp Başbağlaren in 2009 vonden ten minste 197 Oeigoeren de dood in Urumqi.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Başbağlar
Op 5 juli 1993 vielen terroristen van de PKK het soennitische dorp Başbağlar binnen in Erzincan. Daar werden 28 mannen van de vrouwen en kinderen gescheiden en werden op het dorpsplein geëxecuteerd. 5 mannen vonden de dood na levend verbrand te zijn in hun huis dat in brand werd gestoken. Dit bloedbad zorgde uiteindelijk voor de dood van 33 mensen. Dit zou een vergelding zijn voor het Madımak-bloedbad in Sivas. Alevieten distantiërden zich echter van deze moordpartij.

Madımak
Een extreem-islamitische menigte viel op 3 juli het Madımak hotel in Sivas aan. Daar vond toen het Pir Sultan Abdal festival plaats. Het hotel werd uiteindelijk in brand gestoken en 37 mensen werden levend verbrand. Hieronder waren veel intellectuelen die een Alevitische achtergrond hadden en zelfs een Nederlandse studente. Deze dag zou een zwarte pagina vormen in de geschiedenis van de republiek Turkije.

Urumqi
In de hoofdstad van Xinjiang (Oost-Turkestan) in China waren grote rellen in 2009. De oorzaak van de rellen was de moord op twee Oeigoeren in het zuidoosten van China door Han-Chinezen. Tijdens deze rellen vonden ten minste 197 Oeigoeren de dood. Negen Oeigoeren kregen de doodstraf en werden in november van dat jaar geëxecuteerd. Dit is een van de vele voorbeelden van de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren. Vandaag wordt er om 19.30 in Rotterdam op het Wilhelminapark gedemonstreerd tegen de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren. Gisteren was een demonstratie gepland in Den Haag, maar die werd afgelast vanwege de rellen aldaar. Er zou niet genoeg politie aanwezig kunnen zijn om de veiligheid te kunnen waarborgen van de demonstranten. Morgen is er echter wel een demonstratie in Den Haag, om 14.30 voor de Chinese ambassade.

  • Loading...