Dropbox, Google Drive, GitHub, OneDrive geblokkeerd in Turkije

De Turkse overheid heeft populaire clouddiensten als Dropbox en Google Drive geblokkeerd. Degenen die de sites wil bezoeken krijgt een foutmelding te zien.
Turks.nl Redactie

Op een website die geblokkeerde websites bijhoudt staat dat het gaat om een besluit van de Turkse autoriteit voor Informatietechnologie en Communicatie (BTK). 

Reden achter de blokkering is het uitgelekte mailbestand van Berat Albayrak, de Turkse minister voor energie. Albayrak is tevens ook de schoonzoon van Erdogan. De lek van liefst 17 GB wordt verspreid door RedHack. een hackersgroep die bekend staat om hun houding tegen de AK Partij.

Vlak na de start van de verspreiding werden websites, waar het bestand werd gehost, één voor één geblokkeerd. Toch slaagde de overheid er niet in om de verspreiding te voorkomen: Op dit moment wordt het bestand via een magnet-link gedownload door duizenden mensen gedownload middels Torrents.

UPDATE – Inmiddels is Google Drive weer toegankelijk in Turkije. Mogelijk nadat Google de bestanden heeft verwijderd. De hackers communiceren nog wel via iCloud, Yandex en via Medium.com met het publiek. Veel twitteraars zijn bang dat ook de laatste diensten worden geblokkeerd.