Turks.nl

Khojaly 1992: De vergeten genocide door Armenen

Vannacht, 24 jaar geleden vond een gebeurtenis plaats die de boeken in zou gaan als het grootste bloedbad in de oorlog om Karabach.

Armeense troepen vielen samen met het Russische 366e regiment het dorpje Chodzjali binnen. Ze vermoordden 613 burgers, waaronder 106 vrouwen en 83 kinderen. Daarnaast werden 1275 onschuldige dorpelingen gevangen genomen en zijn tot op de dag van vandaag 150 mensen nooit teruggevonden.

De moorden waren buiten menselijke aard. Het leek op een herhaling van de massamoord op Turken in de periode 1915-1920. De huid van de dorpelingen werden eraf gesneden, hun ogen werden eruit gestoken en burgers werden levend verbrand.

De president van Armenië, Serzj Sarkisian, zei het volgende over de genocide: ”Vòòr Chodzjali dachten de Azerbeidzjanen dat ze met ons speelden. Ze dachten de Armenen, mensen waren die niet hun hand durfden op te heffen naar de burgerbevolking. We waren in staat om dit (stereotype) te breken.”

Terwijl landen stonden te popelen om de gebeurtenissen in 1915 te bestempelen als genocide, is deze genocide vergeten. Net zoals de Turkse slachtoffers die vielen in 1915, werden ook de slachtoffers die vielen in 1992 vergeten. Ook in Nederland is dit bloedbad vergeten. Afgelopen maandag werd de massamoord herdacht in Den Haag, waar een herdenkingssteen staat ter nagedachtenis van de genocide.

Het bloedbad wordt wel erkend door Azerbeidzjan, Turkije, Soedan, Mexico, Pakistan, Colombia, Tsjechië, Bosnië- en Herzegovina, Peru, Honduras, Human Rights Watch, de Organisatie van Islamitische Coöperatie en door 16 staten van de Verenigde Staten van Amerika.

Okan Mankoç

Okan Mankoç

Okan Mankoç is student HBO-Rechten. Tevens is hij werkzaam bij Lyceo als hoofdtrainer Geschiedenis.

Volg Turks.nl