Turkse krant Taraf vervolgd om uitlekken geheime documenten

De Turkse krant Taraf is aangeklaagd wegens het publiceren van geheime staatsdocumenten.
Turks.nl Redactie

Dat meldt persbureau Anatolia.

De krant is aangeklaagd door het kantoor van de premier, Secretariaat van de veiligheidsraad en de geheime dienst MIT.

Eind november publiceerde Taraf de rapporten van de Nationale Veiligheidsraad in 2004, wat zeer geheime documenten zijn. Uit de rapporten bleek dat premier Erdogan en zijn ministers, samen met de legertop en de toenmalige president Sezer hun handtekening gezet onder een plan. Volgens het plan moet de staat stappen zetten om de macht van de Gülen-beweging in Turkije terug te laten dringen.

De regering heeft gezegd dat er wel een besluit is genomen, maar deze nooit is besproken binnen de regering, en zijn de stappen tegen de beweging ook nooit gezet. Het bericht zorgde voor meer spanning tussen de regering en de Gülen-aanhang, terwijl zij voorheen sterke banden hadden. De regering wordt ervan beschuldigd Gülen kapot te willen maken, omdat zij de voorbereidingsscholen willen sluiten, waarvan een belangrijk deel wordt beheerd door Gülen-aanhang.

In 2004 had het leger veel te zeggen in de dagelijkse politiek van het land. Zo zagen zij islamitische groeperingen en de conservatieve Ak Partij als een dreiging. In 2007 werd de regering van Erdogan dan ook sterk bekritiseerd door het leger, wat werd gezien als een waarschuwing vooraf een mogelijke staatsgreep. Echter werd deze waarschuwing genegeerd door de regering, omdat zij vinden dat het leger zich niet moet bemoeien met de politiek. Sindsdien is de macht van de militairen in de politiek sterk verminderd.

© Turks.nl

  • Loading...