Dit is de laatste tussenstand in Istanbul

AvatarTurks.nl Redactie

De CHP en de AK Partij strijden nog steeds in de grootste stad van Turkije.

De eerste resultaten toonden aan dat Ekrem Imamoglu, kandidaat-burgemeester van de CHP, de verkiezingen had gewonnen. Dat terwijl AKP-kandidaat Binali Yildirim de overwinning al had opgeëist. Toen bleek dat de AK Partij het mis had, gingen ze volledig in de aanval: ze maakten bezwaar in alle deelgemeenten van Istanbul en eisten een hertelling van alle stembussen.

De Turkse kiesraad ging het deels akkoord met het verzoek van de AK Partij en bepaalde dat er een hertelling moet plaatsvinden in 22 deelgemeenten. In de meeste gevallen worden enkel de ongeldige stemmen gecontroleerd. In 3 gemeenten worden alle stemmen geteld.

De hertellingen zijn afgerond in 7 deelgemeenten. De AK Partij maakte bekend dat zij er ruim 11.000 stemmen bij hebben gekregen, zonder te laten weten wat de CHP erbij kreeg.

De Tussenstand

CHP’er Imamoglu gaf in een recente persbijeenkomst meer duidelijkheid. Volgens hem is het verschil nu nog steeds 19 duizend stemmen. Hij heeft 4.171.475 stemmen gekregen terwijl Yildirim er 4.151.923 heeft. “Het is onmogelijk dat de voorsprong ingehaald wordt. Wanneer alle stemmen zijn geteld, zal het verschil varieren tussen 18 en 20 duizend stemmen”. De woorden van Imamoglu worden bevestigd in de onderstaande tweet, waar we een screenshot zien van de officiele cijfers vna de Turkse kiesraad YSK. Het is nu afwachten of de hertellingen in de overige deelgemeenten een verschil zullen maken.

Het is mogelijk dat de AK Partij alsnog bezwaar gaat maken. Tot morgen kunnen zij aankloppen bij de provinciale kiesraad. Zij kunnen bepalen of er nog meer hertellingen plaatsvinden. Helpt dat niet, kan de AK Partij nog stappen naar de landelijke kiesraad. Daarna zal écht blijken wie de volgende burgemeester wordt van de stad.