Grootste oppositiepartij CHP mag begrafenissen gesneuvelde militairen niet meer bijwonen

De provinciale voorzitters van CHP mogen geen begrafenissen meer bijwonen van gesneuvelde Turkse militairen. Dat laat minister Soylu van Binnenlandse Zaken weten in een persconferentie.

Vrijwel dagelijks sneuvelen Turkse militairen in de strijd tegen de separatistische terreurbeweging PKK. De begrafenissen van die militairen worden vrijwel altijd bijgewoond door politici. Zo niet worden er altijd rozenkranzen gestuurd naar de begrafenisceremonie.

Al jarenlang waren er al spanningen met de condoleances van sommige Turkse politieke partijen op de begrafenisceremonies.

Nu laat minister Soylu weten dat CHP-provincievoorzitters niet langer welkom zijn bij begrafenisceremonies. De minister heeft de gouverneurs van alle 81 provincies erop gewezen dat de grootste oppositiepartij niet langer welkom is bij zulke ceremonies.

Hij verwijst CHP-politici naar begrafenissen van gedode PKK-terroristen. Die begrafenissen worden vaak bijgewoond door politici van HDP, die door veel Turken wordt gezien als de politieke tak van de PKK.

Als reden geeft hij aan dat een groot deel van de CHP-achterban heeft gestemd op HDP, om ze de verkiezingsdrempel over te helpen, zodat ze ook in het parlement kunnen komen en die zetels niet naar de AK Partij gaan. “Als ze samenwerken bij de verkiezingen, kunnen ze ook samenwerken bij terroristenbegrafenissen”, is zijn redenatie.

Kritiek

Op social media is er harde kritiek op het besluit van de minister. Critici verwijten hem zijn positie te misbruiken om concurrerende partijen tegen te werken.

‘Deze militair is 5 maanden geleden gesneuveld in Afrin. Als het aan minister Soylu ligt, zou zijn vader dus zijn begrafenis niet mogen bijwonen, omdat hij een CHP-politicus is’, schrijft dit Twitteraccount.

CHP heeft inmiddels zelf gereageerd middels een persverklaring. CHP vindt dat Soylu met vuur speelt door dit soort besluiten te nemen. ‘Martelaren (gesneuvelde militairen, red.) zijn niet de kinderen van politieke partijen, maar van ons allemaal’, stelt de grootste oppositiepartij.

‘Ze zullen blijven komen’, laat de partij weten. Ze roepen hem op ontslag te nemen.