MHP wil doodstraf voor kinderverkrachters

Door | Politiek

De zwaarst mogelijke straf die je voor seksuele misbruik van kinderen kunt krijgen is verzwaard levenslang. Dit is alleen mogelijk indien het slachtoffer hersendood is, of overleden is als gevolg van de misbruik. Het voorstel komt na het uitlekken van een aanrandings- en verkrachtingsschandaal door meerdere leerkrachten aan stichting Ensar, een Turks-religieuze onderwijsinstelling.

Doodstraf in Turkije
De doodstraf werd in de eerste jaren van de republiek vooral gebruikt tegen opstandelingen. Iemand werd ter dood veroordeeld nadat er over gestemd werd in het parlement. Op die manier zijn er in totaal 712 Turken ter dood veroordeeld. Maar er wordt geschat dat er tussen de 1500-2000 doodstraffen zijn uitgevoerd zonder tussenkomst van het parlement.

De meest bekende terdoodveroordeelde is nog altijd Adnan Menderes, voormalig premier van Turkije. Hij werd na een staatsgreep door het leger, in 1961 ter dood veroordeeld.

De laatste persoon die werd geëxecuteerd in Turkije was Hıdır Aslan, lid van een communistische beweging. Hij was een van de tientallen terdoodveroordeelden nadat generaal Evren een staatsgreep pleegde en werd opgehangen in 1984. Hierna zouden doodstraffen niet meer door het parlement zijn goedgekeurd, waardoor er geen enkele doodstraf werd uitgevoerd tot 2004. In 2004 werd het definitief uit de Turkse wet werd gehaald wegens de onderhandelingen met de EU.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...