Staatsgreepverdachten kandidaat voor parlementsverkiezingen

De ultranationalistiche oppositiepartij MHP zet Engin Alan op de kieslijst.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Alan zit achter de tralies als verdachte in de Balyoz-zaak.

Het plan ‘Balyoz’ (vertaald: Mokerhamer) omvat o.a. om bomaanslagen op moskeeën te plegen en de spanning met buurland Griekenland op te voeren. Deze moesten uiteindelijk leiden tot een staatsgreep.

Ook de oppositiepartij CHP wil verdachten kiesbaar stellen. Zij hebben belangstelling voor twee journalisten, Tuncay Özkan en Mustafa Balbay die vastzitten in een gevangenis in Istanbul. Özkan en Balbay hadden eerder gemeld zich als onafhankelijke kandidaat te willen opgeven voor de parlementsverkiezingen in juni.

Gekozen worden tot parlementslid betekent dat de verdachten worden vrijgelaten, want parlementariërs zijn volgens de Turkse wet onschendbaar. Ex-generaal Engin Alan zit sinds een maand vast, maar de twee journalisten zitten al bijna twee jaar in voorarrest.

Het proces wordt sinds enkele jaren veel besproken in Turkije. Volgens de oppositie gebruikt de regerende Ak Partij de coupplannen als excuus om iedereen op te pakken die tegen de regering is. De regering ontkent, en zegt dat het gaat om een justitieel proces.

© Turks.nl

  • Loading...