5 redenen waarom je BÖRÜ moet kijken

Turks.nl Redactie

De langverwachte oorlogsserie BÖRÜ is eindelijk begonnen. Afgelopen woensdag werd de eerste aflevering uitgezonden op StarTV. Wij sommen vijf redenen op waarom dit de serie is die je moet zien.

Kwaliteit

De eerste scène toont al dat er werk is gestoken in de serie en dat het niet de zoveelste poging tot namaak is op de populaire oorlogsfilm Dağ. In fact, de serie wordt gemaakt door de makers van Dağ zelf. Do we really need to say more?

BÖRÜ

"Dağ" filmini çəkən komanda "BÖRÜ" serialını çəkir. Buna görə də, inanıram ki, bu serial səviyyəli olacaq. Fevralın 28-i başlayacaq. Çox uzun zaman sonra bir seriala şans verəcəm.Bu arada, sağ ÜST küncdən səhifəni bəyənin bir zəhmət.⤴️

Posted by Vladimir Putler on Saturday, February 10, 2018

Nou, eigenlijk wel. Er zijn geen uitgebreide liefdesverhalen in de serie. Het gaat puur om de strijd van de Turkse veiligheidsdiensten tegen terroristen.

Duur

In een tijd waar series als Ertuğrul niet korter dan twee uur per aflevering duren, zijn korter durende series zeer welkom. Het is dan ook goed om te weten dat de eerste aflevering ongeveer een uur duurt.

Ook belangrijk om te weten; het is een miniserie. Er zullen maar zes afleveringen worden uitgezonden.

Realistisch

De serie is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Enkele feiten zijn wel veranderd om de personen in de verhalen zelf te beschermen. Discretie is en blijft een gevoelig punt voor de veiligheidsdiensten in Turkije. Desondanks zijn veel zaken te herkennen, er zijn alleen andere namen gebruikt.

Desondanks is de serie wel erg gewaagd. De eerste scène is behoorlijk heftig. De aanslag vorig jaar tijdens de jaarwisseling in Istanbul, waarbij tientallen doden vielen, wordt zeer expliciet getoond. Daarna volg je een speciale politie eenheid in Diyarbakır in 2014, toen er zware gevechten waren in zuidoostelijke steden tegen de terroristische PKK.

Tot slot zijn de Ergenekon-rechtszaken te volgen in de serie. Dat was een megaproces tegen seculier-nationalistische  hooggeplaatste militairen door in de staat geïnfiltreerde Gülenisten, gelieerd aan de terroristische sekte FETÖ. Later bleek het gehele proces gebaseerd op niks en werden de openbare aanklagers en rechters die eraan meewerken vastgezet. De hoofdaanklager die de leiding nam over het proces is gevlucht en verblijft momenteel in het buitenland.

Fetonun aq #Börü

Posted by Bozkurt Mizah on Thursday, March 1, 2018

‘Puur’

Let’s be honest. Het is algemeen bekend dat nationalisten zijn oververtegenwoordigd in Turkse speciale eenheden. Tóch blijft het moeilijk voor Turkse filmmakers om nationalistische elementen te verwerken in oorlogsseries. In deze serie hoor je wél gewoon meerdere keren namen als Turan en Asena.

Daarnaast zijn teksten te zien met het alfabet dat werd gebruikt in het oer-Turkse Gökturkenrijk. And last but not least, er wordt massaal verwezen naar het nalatenschap van Atatürk. Sailliant detail: Börü betekent wolf in het oud-Turks, waarmee verwezen wordt naar de legendarische grijze wolf in de Turkse mythologie.

Muziek

Geen twijfel aan dat Çukur momenteel de beste muziek draait in de world of Turkish tv-series, maar BÖRÜ kan er wel wat van. Zo is de rap van Cartel te horen aan het begin van de serie.

En de intro is simpelweg GE-WEL-DIG: Yanmış İçinden van Adamlar:

https://www.facebook.com/Dunyasi.TUR/videos/1782770368410252/

Anyway, hierbij de trailer voor de tweede aflevering op woensdag. Check it!

Börü 2. yeni bölüm fragmanı

'O düzeni getiremeyecekler' (Kar Gibi Beyaz) #BÖRÜ http://bit.ly/2F8YgOj

Posted by NTV on Saturday, March 3, 2018

  • Loading...