BAHAR in première op het Movies that Matter Festival

Bahar, een film van Carin Goeijers, gaat zaterdag 23 maart in wereldpremière tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag.
Turks.nl Redactie

Het festival vindt plaats van donderdag 21 tot en met woensdag 27 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Het Movies that Matter Festival is het jaarlijkse film- en debatfestival over mensenrechten en menselijke waardigheid. Het is de opvolger van het Amnesty International Film Festival.

Een Turkse familie raakt in diepe schok als hun enige dochter Bahar (lente) op gewelddadige wijze om het leven wordt gebracht voor de ogen van haar twee kinderen. De familie denkt zeker te weten dat hun voormalige schoonzoon Bahar vermoord heeft. Justitie heeft hem in hechtenis genomen in afwachting van de rechtszaak, die nog lopende is.

Door de dood van Bahar is de familie niet alleen hun dochter kwijt maar ook hun kleindochters. Na de fatale nacht zijn zij onder toezicht geplaatst bij een streng Islamitisch gezin, waar ze maar eens in de twee weken bezocht mogen worden.

Bahars ouders, schoonzussen en broers blijven achter met vele vragen en de pijn dat ze haar niet hebben kunnen redden. Aan de hand van dagboeken en brieven van Bahar, probeert de familie antwoorden te vinden op hoe dit heeft kunnen gebeuren. Samen met hen zien we wie Bahar werkelijk was en wat er zich in haar hart heeft afgespeeld.

In deze pijnlijke zoektocht naar antwoorden ontvouwt zich het verhaal van een fatale liefde. Bahar, is nog maar 15 als ze hevig verliefd wordt op haar Turkse buurjongen. Hij heeft geen verblijfsvergunning, zijn familie zoekt een bruid voor hem. Als ze om haar hand komen vragen, weigert haar vader. Zijn enige dochter is te jong en te goed voor deze jongen. In de hoop de liefde te bekoelen stuurt vader zijn dochter een paar maanden naar Turkije. De jongen en zijn familie reizen moeder en dochter achterna. Onder druk van de familie geeft de moeder haar goedkeuring voor het huwelijk. Als vader in Nederland hoort van de verloving pakt hij thuis zijn spullen en wil niets meer met Bahar en zijn vrouw te maken hebben. Maar wanneer hij daarna ook hoort van de zwangerschap beseft hij dat er niets anders opzit dan in te stemmen met een huwelijk.

Bahar’s huwelijk is niet waarvan ze had gedroomd. Haar man is ontrouw en mishandelt haar vanaf de eerste dagen van hun huwelijk. Bahar is zich bewust van de pijn en schande waar ze haar familie en vooral haar vader in heeft gestort. Uit schaamte besluit ze de consequenties van haar vergissing in stilte te dragen. Bahar ontkent de mishandelingen, houdt haar familie zover mogelijk van zich af en zet een blij gezicht op. Tot het blije masker barsten begint te vertonen. Bahar is inmiddels moeder van twee dochters en zichtbaar uitgeput. Ze ontkent niet meer, ze vraagt een scheiding aan en durft voorzichtig te hopen op een nieuw leven. Haar familie ontfermt zich opnieuw over haar en zorgt dat ze veilig is voor de woede van haar man. Tot die ene fatale nacht waarbij de realiteit haar hoop inhaalt.

Nadat de familie haar in Turkije heeft begraven, vinden ze in haar dagboek de hartenkreet: ‘Ik heb maar 1 zonde begaan, ik heb lief gehad’.

In de documentaire Bahar zien we een familie die zielsveel van elkaar houdt, een familie waarin ieder met zijn eigen verdriet en ongeloof vecht en niet in staat is om met elkaar te praten over hun grote verlies. Bahar is een indringende film over goedbedoelde, verzengende, verstikkende en zich opofferende liefde.

De wereldpremière van Bahar zal plaatsvinden in het bijzijn van de familie van Bahar.

Bahar is een productie van Pieter van Huystee Film in samenwerking met de IKON en is tot stand gekomen met medewerking van het Nederlands Filmfonds, het CoBO-fonds en het Mediafonds.