Eindelijk: trailer serie Fatih Sultan Mehmed

Turks.nl Redactie

Dit wordt het grootste project van 2018: een serie over het leven van één van de belangrijkste personen in de Turkse geschiedenis, Sultan Mehmed II.

Sinds jaren ging het gerucht dat er een serie in de maak was, met de Turkse knapperd Kenan İmirzalıoğlu in de hoofdrol. Ook zullen we Çetin Tekindor in een belangrijke rol zien.

In de eerste trailer zien we eerst een uitspraak van Profeet Mohammed, waarin hij de toekomstige veroveraar van Constantinopel prijst. Bekijk het hier:

https://www.youtube.com/watch?v=HiNLmxojT-s

Mehmed II was twee maal de heerser van het Ottomaanse rijk. In 1444, op zijn 12e, liet zijn vader Murat II de troon over aan hem. Hij kreeg direct te maken met een grote aanval uit Europa, waarop hij zijn eigen vader het bevel gaf om de troon over te nemen. In 1451 werd Mehmed, na de dood van zijn vader, opnieuw Sultan.

Al was hij 12 in zijn eerste machtsperiode, stond Mehmed bekend als een falende Sultan. Daarom moest hij slagen in zijn grootse plan om Constantinopel te veroveren: dat lukte hem uiteindelijk. Na de verovering eiste Mehmed II de titel Kayser-i-Rûm (Romeinse Keizer) op. Hij zag zichzelf als de opvolger van de Romeinse keizer.  Daarom viel hij in 1480 Italië binnen met Rome als volgende doel. Kort daarna overleed hij op vrij jonge leeftijd en werd opgevolgd door zijn zoon Bayezid II. Slechts na een jaar regeren verloor Beyazid de veroverde gebieden in Italië. De plan om Rome te veroveren was van de baan.

Het is nog onbekend wanneer de eerste aflevering van ‘Mehmed’ wordt uitgezonden.