Ertuğrul 1890 vertelt het verhaal achter Turks-Japans vriendschap

Op 25 december zien we een adembenemende film op het witte doek: Ertuğrul 1890.
Turks.nl Redactie

In twee verhaallijnen wordt er verteld waar de diepe vriendschap vandaan komt tussen de landen Turkije en Japan.

Het verhaal begint in 1890: De Ottomaanse sultan Abdulhamid II stuurt een schip richting Japan als dank aan het bezoek van de Japanse prins Kato Hito. Het heeft zo’n 600 zeelieden aan boord samen met waardevolle cadeaus voor de keizer van Japan. Er is ook een ander belang: Turkije zoekt nieuwe bondgenoten in het verre oosten omdat het westen zijn rug heeft gekeerd tegen de Ottomanen.

Na veel problemen komt het aan, maar de terugweg wordt fataal: Het schip komt in een zware storm terecht en zinkt. 533 zeelieden komen ter plekke om het leven. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de ramp heeft plaatsgevonden.

Irak-Iranoorlog
De film maakt een sprong van 1890 naar 1985: De tijden jaren van de Irak-Iranoorlog. Saddam Hoessein dreigt met een luchtaanval op de Iraanse hoofdstad waardoor veel landen hun burgers evacueren. Japan faalt hierin en 215 mensen, medewerkers van een Nissan-fabriek en hun gezinnen, zitten vast in een escalerend conflict.

De toenmalige premier Turgut Özal geeft het bevel om de Japanners te redden uit de oorlog. Het wordt een levensgevaarlijke reis voor zowel de Turkse piloten als de Japanners: Saddam heeft namelijk gedreigd om alles wat vliegt boven Iran uit de lucht te halen, waaronder passagiersvliegtuigen.

Ertugrul 1890 is gemaakt in samenwerking tussen de twee landen. Het is geregisseerd door Mitsutoshi Tanaka. Het is nog onbekend of het te zien is in Nederlandse bioscopen. De trailer:

De Turkse president Erdogan en de Japanse premier Abe poseerden eerder al met de poster van de film:

Turkey_Japan_Webf_5646e6b23aa73.jpg

  • Loading...