‘Half miljard mensen kijken Turkse series’

Door | Cinema & TV

Dat is gebleken tijdens de TV-beurs in Cannes, waar Turkije aan meedoet als eregast.

Dit jaar gaat Turkije 350 miljoen dollar verdienen aan verkochte TV-series. In 2023 wordt verwacht dat de Turkse productiebedrijven 1 miljard dollar ophalen aan de export.

Turkse series zijn te zien in 75 landen. Vaak scoren ze hoog in de hitlijsten: Paramparca is de op één na best bekeken serie van Griekenland terwijl ‘Muhtesem Yuzyil’ landen als Ukraïne en Rusland hebben veroverd. Wereldwijd kijken er meer dan 400 miljoen mensen naar Turkse producties.

Als eerst waren Turkse series vooral in trek in Balkanlanden en in de Arabische wereld. Tegenwoordig hebben ook de kijkers in de Verenigde Staten, Afrika en in het Verre Oosten veel interesse.

Politiek
De Turkse export van series gebeurt niet altijd zonder problemen: Griekse bisschoppen en politieke leiders riepen Grieken op om geen Turkse series te kijken. Macedonië deed een poging om alle Turkse series verbieden om ‘Turkse invloeden’ in het land een halt toe te roepen. Sommige analisten beweren zelfs dat ‘het vrije leven’ in Turkse series een sterke invloed heeft gehad op de start van de Arabische lente.

turkiye-dizi-ihracatinda-dunyada-ikinciGMvx0nHIGUCTudBJ0Ahy1w.jpg

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...

#MeToo in Turkije: Bekende Turkse acteur geboycot door regisseurs en producers

De #MeToo-bekentenissen zijn overgewaaid naar Turkije. De...

Beroemde Turkse acteurs in Amsterdam

De bekende acteurs Aslı Enver, Sarp Akkaya en Güven...

Turkse universiteit organiseert gratis boottour in Nederland

De Turkse Istanbul Aydın Universiteit organiseert op 23...