Kijkcijfers film Erdoğan zeer tegenvallend

Turks.nl Redactie

Er werd een kijkersrecord verwacht, maar het tegendeel bleek waar: een handjevol mensen hebben de moeite genomen om de film te zien in de bios.

Reis‘ vertelt het verhaal van de jonge Erdogan en zijn jaren als de succesvolle burgemeester van Istanbul. Het werd lang voor de release aangekondigd en op 3 maart was het zover: het was te zien in ruim 330 zalen door heel Turkije, maar ook in het buitenland.

De openingsweek trok Reis 106 duizend kijkers: minder dan een derde van hoeveel mensen ‘Logan: Wolverine‘ hebben gezien in dezelfde week. Logan trok namelijk 368 duizend kijkers. Ruim een miljoen mensen kochten een ticket voor Recep Ivedik 5 in dezelfde week, terwijl de film al sinds drie weken te zien was. ‘İstanbul Kırmızısı’ met Halit Ergenc en Tuba Büyüküstün werd bekeken door 275 duizend filmliefhebbers.

Kijkcijfers openingsweek:

Na drie weken hebben 170 duizend mensen de moeite genomen om Reis te zien. Een zeer tegenvallend resultaat, omdat meerdere acteurs die een rol hadden in de film, een record verwachtten. “Als een comedy de recordhouder is, twijfel ik er niet over dat Reis dat record gaat verbreken”, zei Reha Beyoğlu, die de rol van Erdoğan vervult in de film.

De totale kijkcijfers:

Maar hoe kan het zijn dat Reis, de film over een leider met ruim 50% van de stemmen, geen succes kan zijn in de bios? Het ligt aan meerdere factoren, zeggen critici. Zo waren er al veel problemen tijdens de opnames van de film: van knokpartijen bij opnamelocaties tot aan het feit dat de regisseur niet aanwezig was tijdens de gala door een ruzie met de producer. Verder werd Reis noch gesteund, noch bekritiseerd door de AK Partij. “Als Erdogan de film had gezien en had gezegd dat hij het leuk vond, was het helemaal anders geweest”, aldus journalist Ahmet Hakan in een column.