Mogelijk verbod op historische tv-serie ‘Muhteşem Yüzyıl’

De serie waar de Ottomaanse sultan Süleyman de Grote zich vooral bezighoudt met zijn Harem wordt waarschijnlijk van de buis gehaald.
Turks.nl Redactie

Het Turkse parlement werkt aan een wetsvoorstel waarmee het wordt verboden om respectloos om te gaan met historische gebeurtenissen en personen binnen TV-series.

De serie ‘Muhteşem Yüzyıl’ vertaald ‘Schitterende Eeuw’ gaat vooral over het prive-leven van Sultan Süleyman I. Tijdens zijn periode kende de Ottomaanse staat de meest uitgebreide grenzen. De Turkse premier Erdogan had kritiek op de serie, omdat Süleyman “zijn hele leven op een paard heeft doorgebracht”. Dus het een verdraaiing is van de feiten omdat hij in Muhteşem Yüzyıl vooral in zijn paleis bezig is met zijn harem.

Volgens de regerende Ak Partij is de wetsvoorstel niet in opdracht van de premier, maar het gevolg van duizenden klachten die binnen zijn gekomen bij mediawaakhond RTÜK.

De serie, die trouwens een kijkcijferhit is in Turkije en Arabische landen wordt mogelijk in de eerste maanden van 2013 van de buis gehaald.

© Turks.nl