Netflix verwijdert aflevering op verzoek van Turkije

Turks.nl Redactie

Netflix heeft een aflevering van een bekende serie verwijderd uit hun platform. Dat melden Turkse media.

De verwijdering komt na een verzoek door de Turkse mediawaakhond RTÜK. In een recente wetswijziging werd besloten dat de RTÜK ook online media mag controleren.

Het gaat om een aflevering van de politieke thriller Designated Survivor. De zevende aflevering gaat over een uitleververzoek van de Turkse president (geportretteerd door de Turks-Amerikaanse acteur Troy Caylak). Hij eist dat een Turkse professor wordt uitgeleverd aan Turkije, omdat hij wordt verdacht van het plannen van een coup. Wanneer zjin verzoek wordt geweigerd, haalt hij de banden met Rusland aan.

Het verhaal van de aflevering toont duidelijke overeenkomsten met de nasleep van de couppoging in Turkije. Turkije eist dat de leider van de terroristische Gülenbeweging (FETÖ), Fethullah Gülen, wordt uitgeleverd. Het is aangetoond dat zijn aanhangers verantwoordelijk zijn voor de couppoging en dat hij de meesterbrein is. Ook waren de banden tussen Turkije en de VS onder druk en leek Turkije sterkere banden te krijgen met Rusland.

Voor Turkije reden genoeg om in te grijpen. Aflevering 7 van seizoen 2 is niet meer te vinden op Netflix in Turkije, zoals te zien is op de screenshot hierboven. Het is nog wel in zo’n 190 andere landen te zien.

Hoewel sommigen het terecht vinden dat Turkije boos is om zo’n aflevering, zijn veel Turken ook bezorgd. Zo is het op de Turkse TV verboden om te vloeken, te roken of alcohol te nuttigen. Ook is naakt niet toegestaan. Bezorgde Turken zijn bang dat RTÜK ingrijpt op al deze punten, terwijl Netflix een betaald on-demand platform is.