Première ‘Birsen’ op Internationale Dag van Autisme

Door | Cinema & TV

Voor haar een opluchting, eindelijk een naam voor waarom zij anders is. Sindsdien probeert Birsen autisme, en dan met name autisme in een andere cultuur, onder de aandacht te brengen. Ze vertelt niet alleen aan iedereen in haar directe omgeving dat ze autisme heeft maar geeft presentaties, treedt op in praatprogramma’s en heeft het boek geschreven ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’, dat in mei 2010 in Turkije uitgekomen is en in september 2010 in Nederland.

De film
“Autisme is een pervasieve aandoening, dat wil zeggen dat het op veel terreinen invloed heeft. Mijn autisme heeft op alles wat ik doe invloed. Om enkele voorbeelden te noemen: eerlijkheid die me in de problemen brengt, niet kunnen omgaan met veranderingen, verwachtingen hebben die nooit uitkomen, de gevoelens van mensen niet begrijpen en niet juist reageren, moeite met aanrakingen, niet zelfstandig kunnen wonen, last hebben van geuren en geluiden, onhandigheid, eenzaamheid, onbegrip van familie en omgeving.” Birsen leest dit citaat voor uit haar boek, kijkt op en zegt: ‘Dat is een hele waslijst, dat ik niet kan’.

De filmmakers Pauline van Tuyll en Karen Kuiper nemen ons mee in Birsens huidige leven; thuis, op haar werk, met vrienden en bij het geven van presentaties. Birsen heeft veel bereikt, maar door haar autisme heeft ze het zwaar. Onder andere worstelt ze met de Turkse gemeenschap en ervaart veel onbegrip binnen haar familie. Voor haar ouders was de jeugd van Birsen zwaar, ze kregen weinig steun van hun omgeving. Birsen blikt samen met haar moeder terug op haar jeugd, de moeder vertelt openhartig hoe moeilijk het soms was, voor haar en voor Birsen. Tijdens diverse presentaties legt Birsen haar ‘hulpverlenings-cv’ uit, aan een publiek van 1400 mensen tijdens het Nationaal Congres voor Autisme, aan een groep hulpverleners, aan mensen die ook autisme hebben tijdens de opening van het Autisme Informatie Centrum in Breda en aan een groep Turkse moeders. We zien een sterke vrouw die zich bloot durft te geven voor een groot publiek. Tegelijkertijd blijft zij het moeilijk vinden om sociale contacten te leggen en zich thuis te voelen zowel in de Nederlandse als de Turkse gemeenschap.

Première: 2 april, Internationale Dag van Autisme, Chassé theater om 19:00.

Documentaire, 45 minuten.

http://fairbeeldproducties.nl/birsen/

Bekijk hieronder de trailer:
 

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...