Rode Tulp Film Festival brengt beste Turkse arthouse naar Nederland

Op vrijdag 27 mei start de 4e editie van het Rode Tulp Film Festival met een programma bestaande uit een selectie van de beste films uit de hedendaagse Turkse cinema. 
Turks.nl Redactie

Het festival vindt plaats van 27 mei tot en met 4 juni 2016. De films zijn te zien in zes verschillende steden: Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg. Het filmfestival wordt geopend in filmtheater LantarenVenster, Rotterdam met de film Sakli (Secret), in aanwezigheid van regisseur Selim Evci en de 3 hoofdrolspelers. Sakli (Secret), gaat over Mahir, een succesvolle muzikant die een geheime romantische relatie heeft met een jonge studente, een vriendin van zijn dochter.

Programma & Awards
Het programma van Het Rode Tulp Film Festival bestaat dit jaar uit 14 Turkse arthousefilms. De films in het competitieprogramma dingen mee naar de Rode Tulp Award die op 4 juni in Amsterdam wordt uitgereikt. In het programma zijn nieuwe Turkse films opgenomen waaronder Kalandar Soğuğu/Cold of Kalandar van Mustafa Kara waarin het hardstochtelijke en emotionele verhaal van Mehmet wordt geportretteerd, die samen met zijn gezin een bestaan leidt in een afgelegen dorp, ver van het moderne leven. Rauf van Soner Can & Baris Kaya, het Turks-Koerdische conflict bezien door de ogen van een kind en Mavi Bisiklet/Blue Bicycle van Ümit Köreken over een 12-jarige jongen die het opneemt voor een meisje dat op school onrechtvaardig is behandeld. Ook te zien zijn Misafir/The Visitor (Mehmet Eryilmaz), Dolanma/Entanglement (Tunç Davut), Sakli/Secret (Selim Evci) en Sarmaşık/Ivy (Tolga Karaçelik).

Naast deze competitiefilms presenteert het festival korte films, paneldiscussies, een Turkse petit-bazaar in LantarenVenster, een masterclass met Özcan Alper en het Panorama programma met films als Detay/Detail (Korhan Bozkurt), Köpek/Dog (Esen Isik) en Cirak (Emre Konuk). Tijdens het festival wordt een oeuvre-prijs uitgereikt aan Hülya Koçyiğit door Fatma Girik, beiden gerenommeerde actrices van de Turkse cinema. Op 2 juni geeft de Turks-Nederlandse zangeres en pianiste Karsu Dönmez een concert in het Natlab te Eindhoven.

Het thema van het filmfestival dit jaar is vluchtelingen en gedwongen migratie, een actueel en belangrijk onderwerp voor Turkije en de hele wereld. Het RTFF organiseert naast een filmprogramma binnen dit thema ook een foto-expositie van Emin Özmen’s veel besproken werk LIMBO. De Turkse fotograaf reist al sinds 2012 naar onder meer Syrië, Turkije en Irak en legt het leven vast van de vluchtelingen in deze conflictgebieden. Emin Özmen is tweevoudig winnaar van een World Press Photo award.

Het volledige programma is te vinden op www.RTFF.nl en op de sites van de deelnemende theaters.

Tickets voor het Rode Tulp Film Festival zijn te koop bij de volgende filmtheaters
Rotterdam: 27 – 30 mei in LantarenVenster
Den Haag: 29 mei in het Filmhuis Den Haag
Amsterdam: 1 – 4 juni in Rialto
Eindhoven: 2 – 4 juni in Natlab
Utrecht: 1 juni in het Louis Hartlooper Complex
Tilburg: 4 juni in Cinecitta

Over RTFF
Culturele Stichting Nederland Turkije, verantwoordelijk voor de realisatie van het festival, maakt zich als organisatie hard voor culturele en kunstzinnige inspanningen tussen Nederland en Turkije. Het festival heeft in de afgelopen drie jaren een platform geboden aan Turkse Cinema, filmmeetings en evenementen en masterclasses van internationaal befaamde filmmakers, zoals Nuri Bilge Ceylan en Ferzan Özpetek.