RTÜK gaat voortaan ook internetseries controleren (en beboeten)

Turks.nl Redactie

Platformen op het internet zullen voortaan ook gecontroleerd worden door de Turkse televisiewaakhond RTÜK. Er ligt een wetsvoorstel in de maak, dat naar verwachting aangenomen en doorgevoerd zal worden.

Het gaat om populaire series als Fi, die in tegenstelling tot de meeste series niet op televisie, maar op internet werd uitgezonden. BluTV, een Turkse variant van Netflix, heeft veel Original Series.

Deze series zijn anders dan de series op televisie, gezien deze uitgezonderd waren van de strenge regels van RTÜK. Zo waren er zeer expliciete scènes in de serie Fi, wat voor ophef zorgde in Turkije.

Özge Özpirinçci ile Ozan Güven'in Fi dizisindeki cesur sahneleri olay yarattı… http://hry.yt/u8Pha

Posted by Hurriyet.com.tr on Thursday, April 6, 2017

Ondanks dat het nog niet wettelijk is vastgesteld, zijn eerdere afleveringen in de serie Fi alvast geblurred. Erg extreem is dat besluit niet. RTÜK vaardigt extreem hoge boetes uit voor seksueel intieme scènes en scheldpartijen in de series.

De serie Çukur, die wel op televisie verschijnt, laat ook intieme scènes zien. Daarvoor kreeg de serie een hoge boete, waarop in een scène de acteurs reageerden op de boete. “Ik zou je willen kussen, maar dan krijgen we een boete”, zegt de hoofdrolspeelster tegen haar man in de serie, doelend op de boetes van RTÜK.

Öpüşme sahnesi yüzünden 260 bin TL ceza kesilen Çukur dizisinden RTÜK'e gönderme;

Öpüşme sahnesi yüzünden 260 bin TL ceza kesilen Çukur dizisinden RTÜK'e gönderme;

Posted by Bunları Biliyor musunuz? on Tuesday, February 27, 2018

YouTube

Het voorstel om RTÜK ook los te laten op het internet, komt voort uit de televisieprogramma’s van showimam Adnan Oktar. Omdat hij uitzendt via internet, kan RTÜK hem niet beboeten. Overigens liet RTÜK weten dat YouTube niet onder de controle zal vallen. De controle zal vooral gericht zijn tegen aanbieders als Netflix, BluTV en Puhu TV.