RTÜK trekt miljoenenboete Müge Anlı terug

Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

RTÜK, de Turkse televisie- en radiowaakhond, heeft de boete van bijna anderhalf miljoen lira voor Müge Anlı teruggetrokken.

Anlı kreeg de boete, omdat ze in haar televisieprogramma telefonisch sprak met een mensenhandelaar en het publiek liet applaudisseren voor hem. Ze kreeg een boete van 1.320.000 lira, de hoogste boete ooit van RTÜK. Er was veel kritiek op het besluit, vanwege de abnormaal hoge boete en het feit dat Anlı een heldin is in de ogen van veel Turken. 

Daarnaast vinden veel Turken dat RTÜK zich juist zou moeten richten op de trouwprogramma’s met absurde uitzendingen, die een aanval zouden zijn op de moraliteit van het volk. Zo dansen 50-jarige mannen met snorren als Nicki Minaj en komen 18-jarige meisjes naar het programma als ‘laatste hoop om nog te kunnen trouwen’.

Ze heeft met haar programma: ‘Müge Anlı ile Tatlı Sert’, talloze spoorlozen opgespoord en bijeen gebracht met hun familie. Onlangs bekende een kinderverkrachter zelfs een verkrachting en een moord live op haar programma.

In het telefoongesprek, dat live op televisie werd uitgezonden, zei de mensenhandelaar dat hij nooit een seriemoordenaar als Atalay Filiz zou brengen naar Griekenland. Hierop applaudisseerde het publiek. Anlı vroeg ook hoeveel een smokkelritje naar Griekenland kostte. Volgens RTÜK zou ze hiermee propaganda gemaakt hebben voor mensensmokkelaars.

CHP-parlementslid Zeynep Altıok diende een klacht in bij RTÜK om de boete terug te laten trekken. RTÜK vergaderde daarop om nog een naar de boete te kijken, en besloot de boete terug te trekken.

Hoe zien Turkse trouwprogramma’s eruit?

https://www.youtube.com/watch?v=7Hu4HrVbcMw

  • Loading...