Show TV censureert Turkse cultfilm Neşeli Günler

Turks.nl Redactie

Neşeli Günler is een van de meest bekende en geliefde Turkse comedy-drama’s met onder andere Munir Ozkul, Adile Nasit en Sener Sen. Echter komt het nu in het nieuws met een naar smaakje.

De film was als laatst te zien op de Turkse TV-zender Show TV. Ondanks dat het vaak wordt uitgezonden, trok de film heel wat kijkers. De liefhebbers, die ondertussen alle dialogen in de film uit hun hoofd kennen, merkten op dat de TV-zender heeft geknipt in een aantal bekende scènes.

In een van de scène wordt Ziya (gespeeld door Sener Sen) voor de zoveelste keer gered door zijn broer. Dit keer uit een politiecel omdat hij iemand verwondde met scheermessen die hij wilde verkopen. Na zijn vrijlating zegt hij dat de minister van binnenlandse zaken een goede vriend is van hem, en hem zou bellen als hij niet vrij werd gelaten. Dat stukje was er echter uitgeknipt. Was Show TV bang dat ze op de vingers getikt zouden worden door een scène uit een film uit 1978? Onwaarschijnlijk en onbegrijpelijk.

Zie de verschillen hier:

Dat is niet de enige scène dat werd gecensureerd. Zo gaan de zes kinderen op het Taksimplein in Istanbul demonstreren zodat hun ouders weer gaan trouwen. Omdat de film werd opgenomen in een tijd met heel wat politieke spanningen in het land, was een monument ondergespoten met namen van politieke bewegingen. De naam van de beweging IGD was oorspronkelijk duidelijk zichtbaar, maar moest worden geblurred, terwijl de organisatie sinds 1980 niet meer bestaat:

Het origineel: