Turkije krijgt een eigen Hollywood

De Turkse filmindustrie groeit momenteel in een razend tempo. Turkse films trekken volle zalen en winnen steeds vaker prestigieuze prijzen op internationale filmfestivals.
Redactie

Deze successen hebben ervoor gezorgd dat de Turkse overheid bereid is deze sector flink te steunen. In de periode 2005-2011 had het Ministerie van Cultuur en Toerisme al 48 miljoen lira uitgetrokken voor 225 Turkse films.

De laatste jaren gaat de overheid nog een stapje verder. Turkije krijgt namelijk na Hollywood (VS) en Bollywood (India) een eigen filmstudio genaamd ‘Turkeywood’. Hier zullen uitsluitend Turkse producties worden verfilmd die ervoor moeten zorgen dat Turkije een internationaal begrip wordt op het gebied van de filmindustrie.

Het filmterrein ligt in het Beykoz district in Istanbul en is maar liefst 265000 m² groot. Er zullen in de toekomst maar liefst 5 tot 10 films tegelijkertijd kunnen worden geproduceerd.

Aan de bouw van het 30 miljoen lira kostende project is inmiddels al begonnen en het zal nog ongeveer anderhalf jaar duren voordat het helemaal afgewerkt is.

Klik op deze link voor de eerste beelden van Turkeywood

Turks.nl / Esra Çakar