TV-Serie over Süleyman de Prachtlievende onder vuur

Turkse tv-kijkers reageren boos op de jongste soapserie ‘De fantastische eeuw’, omdat de Ottomaanse sultan uit de 16de eeuw afgeschilderd wordt als een dronkelap die enkel interesse had voor de vrouwen in zijn harem.
Turks.nl Redactie


De tv-serie gaat over het leven van sultan Suleyman de eerste, die geldt als één van de grootste Ottomaanse sultans. Door de Turken wordt hij ‘Süleyman de rechtvaardige’ genoemd, in het buitenland staat hij bekend als ‘Süleyman de Prachtlievende.’

Maar in de soap wordt er vooralsnog geen aandacht besteed aan zijn successen als Ottomaans leider. Aan erotische scènes met de haremvrouwen, waarbij een mooie, roodharige Oekraïense zich langzaam van de rest onderscheidt, ontbreekt het echter niet.

Sinds de uitzending van de eerste aflevering hebben meer dan 200.000 mensen de censuurinstantie gebeld en geëist dat de serie van de buis wordt gehaald. Vice-premier Bulent Arinc laat onderzoeken wat er binnen de wetgeving mogelijk is om de makers van de serie een halt toe te roepen. Er vond zelfs een heuse demonstratie plaats tegen de soap, die eindigde in de bestorming van het televisiegebouw.

Vanwaar komt al deze opwinding om het liefdesleven van een man die 500 jaar geleden heeft geleefd? Columniste Sanem Altan stelt dat het te maken heeft met het feit dat Turken verslaafd zijn geraakt aan leugens. ‘Het Turkse volk lijkt op een heroïneverslaafde, en het is nooit makkelijk om van een verslaving af te komen. Ook aan leugens kunnen mensen verslaafd raken. Ze kregen generatie op generatie te horen hoe geweldig de sultans waren en hoe fantastisch de Turkse geschiedenis is. De mensen willen dat blijven geloven.’

Het is niet de eerste keer dat er een rel ontstaat vanwege een film over een historisch figuur. Ook na de film ‘Mustafa’, die over Mustafa Kamal Atatürk ging, was er sprake van grote verontwaardiging en gingen mensen voor de bioscopen demonstreren. In die film werd getoond dat Atatürk een rokende, drinkende, eenzame man was die bang was in het donker.

Volgens Altan maakt het niet uit door welke film de rellen ontstaan: ‘Bij Süleyman zijn de islamisten boos, en als het om Atatürk gaat zijn de nationalisten kwaad. Ik snap vooral de reactie van de regering niet. Alsof ze niet weten dat Süleyman een harem had en dat hij zijn eigen kinderen en kleinkinderen heeft laten wurgen zodat zijn troon niet in gevaar kwam.’

De tv-zender die de nieuwe soapserie uitzendt, is vooralsnog niet erg onder de indruk van de demonstraties en de eieren die naar hun ramen zijn gegooid. Woensdagavond werd de tweede aflevering uitgezonden, mét — zoals aangekondigd — de eerste vrijscène tussen de sultan en zijn mooie, roodharige, Oekraïense aanwinst.  Zo meldt standaard.be.