Wie is ‘Albay Cevdet’ van Vatanım Sensin?

Turks.nl Redactie

De populaire tv-serie Vatanım Sensin gaat over een heldhaftige Turkse kolonel die tijdens de Griekse bezetting van Izmir zich voordoet als een overgelopen Turkse generaal, maar eigenlijk een spion is van de Turkse geheime dienst.

Om iedereen ervan te overtuigen dat hij daadwerkelijk aan de Griekse kant staat, doet hij alsof hij zijn volk heeft verraden. Zelfs zijn familie mag dit geheim niet weten. Uiteraard sprong de grote vraag op bij menigen. Wie is deze heldhaftige kolonel? In de geschiedenisboeken was zo iemand niet bekend. Maar een dergelijk persoon zou eigenlijk een cruciale rol hebben gespeeld in de onafhankelijkheidsoorlog.

De krant Aydınlık beweert dat zo een persoon wel degelijk heeft bestaan. Het zou gaan om Müm’in Aksoy, bijgenaamd Gavur Mümin (ongelovige Mümin). Aksoy zou zijn situatie in een dagboek als volgt hebben beschreven:

Er waren zelfs mensen die mij in mijn gezicht spuugden in Izmir, de stad voor wiens vrijheid ik tot de dood heb gevochten. Ik moet toegeven dat al die beledigingen mij meer pijn deden dan de kogels die mij raakten aan het front. Maar wat kon ik hieraan doen? De feiten en omstandigheden waar ik in zat maakten het mij onmogelijk de situatie te vertellen. Ik ben niet bang om dood te gaan. Ik ben enkel bang om dood te gaan zonder de waarheid te vertellen en als landverrader de geschiedenisboeken in te staan.

De eerste landverrader van bezet Izmir – De laatste held van de onafhankelijkheidsoorlog: Gavur Mü’min (Professor Ahmet Mehmetefendioğlu)

Mümin gaf belangrijke informatie door aan het verzet onder leiding van Atatürk. Maar een spion in het Turks verzet verraadde hem. Hij werd gevangen en overgebracht naar Athene. Later, tijdens een gevangenenruil, keerde hij terug naar Turkije. Hij keerde ook terug naar zijn functie als militair. Aksoy kreeg longontsteking en overleed op 25 januari 1948. Zijn overlijden kwam te staan in een krant genaamd ‘Demokrat’. Hij ligt begraven in de oude begravenplaats van Balçova, Izmir.

 

  • Loading...