De liefde voor Chocolade

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal die onstuitbare drang naar chocolade, vooral wij vrouwen (97%), maar ook 68% van de mannen!
AvatarTurks.nl Redactie

Zowel mannen als vrouwen kunnen het plezier van chocolade ervaren, maar het superieure reukvermogen van de vrouwen zorgt ervoor dat ze nóg meer genieten van het ritje…

We begeren ernaar vanwege de overheerlijke smaak en zoetigheid. De zijdezachte structuur, de manier waarop chocolade in je mond smelt, het moment waarop chocolade je (on)schuldig laat genieten…

Recente studies naar cacao/chocolade (Universiteit van Manchester) suggereren dat het begeren naar chocolade niet een modern fenomeen is. In feite, ‘chocoholisme’ dateert uit de 18e eeuw en verder.

Cacao bonen, die de basis componenten zijn van chocolade, werden ongeveer 2000 jaar geleden, geroosterd, gemalen en gedronken met (heet) water door de Maya’s. Ofwel de hedendaagse ‘Hot Chocolate’…

In de 14e eeuw verzonnen de Azteken chocolade drankjes met verschillende kruiden en gebruikten de cacao bonen ook om bepaalde kwaaltjes te genezen.

Iedereen heeft er wel eens van gehoord dat chocolade rustgevend werkt en ons gelukkig maakt. Maar hoe komt dat nou? Het chemische stof Anandamide, dat ook voorkomt in cannabis, komt vrij in kleine hoeveelheden wanneer we chocolade eten en zorgt voor een relaxte en plezierig gevoel. Een ware afrodisiacum dus…

Dan de brandende vraag over dit genot gevende chocolade. Is het nou Schermafbeelding 2014-02-14 om 17.32.31gezond of niet? Er is namelijk ook een theorie waarbij chocolade gezien wordt als ‘slecht voedsel’, vanwege het suiker- en vetgehalte. Bekende fabeltjes zoals dat je acne ervan kan krijgen of dat het migraine verergert. Er is absoluut geen bewijs hiervoor. Ook dat je ervan kunt aankomen is een fabeltje. Melk chocolade en pure chocolade bevatten dezelfde hoeveelheid calorieën per 100 gram, maar pure chocolade bevat meer cacao wat een voordeel is voor de gezondheid.

De typen polyfenolen die voorkomen in cacao bonen, ook wel bekend als flavonoïden, zijn antioxidanten die volgens enig bewijs niet alleen goed is voor ons hart, maar ook een deel zou moeten zijn van een gezonde en gebalanceerde levensstijl. Voor de ‘Chocoholics’ onder ons, met mate dus!

Of chocolade daadwerkelijk onze stemming kan beïnvloeden is nog een onbekende vraag met beperkt bewijs volgens neurowetenschappers.

Maar miljoenen vrouwen kunnen het niet verkeerd hebben, of wel soms?

Tip voor de mannen (en vrouwen) een doosje vol met pure verleiding, passie en genot ofwel chocolade voor Valentijnsdag aan je geliefde lijkt mij het ideale cadeau!

Esra Bekdaş