Dit is een gezonde ‘Gün’ maaltijd

Het Turkse instituut voor volksgezondheid heeft advies gegeven over hoe de maaltijden tijdens de ‘Gün’ vrouwendagen er uit moeten zien.
AvatarTurks.nl Redactie

aa picture 20140509 2272543 webDe ‘gün’ (letterlijk vertaald ‘dag’) is een traditionele wekelijkse of maandelijkse bijeenkomst van Turkse vrouwen (voornamelijk buren). Tijdens zo een dag genieten zij van het gezelschap en een tafel vol Turkse lekkernijen. 

Om de strijd tegen overgewicht en obesitas te versterken geeft het instituut voor volksgezondheid nu ook advies over hoe de maaltijden tijdens de gün er uit moet zien. Uit onderzoek van het instituut blijkt dat de Turkse huisvrouwen vaak bewust zijn over wat gezond is. Het probleem is dat het niet toegepast wordt.

Op het bord
Tijdens de gün worden er voornamelijk cakes, desserts en gebakjes geserveerd. Dat moet veranderen vindt Seçil Özkan, voorzitter van het instituut. De traditionele Kısır is een goed voorbeeld. In plaats van frisdranken moet er gekozen worden voor ayran. Thee mag alleen worden gedronken zonder suiker en moet niet al te sterk zijn: “Zout en suiker moet uit onze dagelijkse leven” vindt Özkan.

aa picture 20140509 2272544 web

Het gezonde bord bestaat uit salade, aardbeien, tomaat, komkommer, kısır, dolma en maximaal 4 noten. “De hoeveelheid is van groot belang. Al is het gezond, moeten we er niet te veel van eten. Wanneer huisvrouwen het goede voorbeeld laten zien, zullen de kinderen en het hele gezin volgen voor een gezonder leven.”

Reactie
Sevgi Yilmaz, een huisvrouw die aanwezig was bij het advies van het instituut vertelt wat zij bereidt tijdens de gün: Simit, poğaça-broodjes, macaronisalade, börek en baklava. “Als ik alleen groente en fruit ga serveren, zal ik nooit meer visite krijgen” vertelt ze. Wel belooft ze haar familie en vrienden te informeren over de voorschriften van het instituut.

Tips van onze blogger Kübra Terzi: Zomerse Bulgursalade, Bulgur köftesi.

aa picture 20140509 2272546 web

Anadolu Agency / Vertaald door Turks.nl