‘Helft broodjes döner bedorven’

Turks.nl Redactie

De helft van broodjes döner is bedorven. Dat blijkt uit een steekproef van het programma De Smaakpolitie.

De redactie van het programma kocht broodjes bij meerdere kebabzaken, die vervolgens werden onderzocht in een laboratorium. De helft van de broodjes bevatten zoveel bacteriën, dat die bedorven genoemd mogen worden.

Op de broodjes werd ook E-coli aangetroffen, beter bekend als de poepbacterie.

Het is niet voor het eerst dat döner een slechte rating krijgt. In 2012 gaf de Consumentenbond al aan dat de meerderheid van de broodjes onder bacteriën zit. Toen bleek dat slechts een kwart van de onderzochte döner-zaken een goede hygiëne hebben.

De Consumentenbond waarschuwt dat mensen met een slechte weerstand, 65-plussers en zwangere vrouwen beter geen döner zouden moeten eten, omdat dit ernstige gevolgen kan hebben voor hun gezondheid.

Varkensvlees

Verder liegen eigenaren van dönerzaken meestal over wat voor vlees er zit in het broodje. Bij een onderzoek door Keuringsdienst van Waarde bleek dat slechts één van de 10 onderzochte broodjes ook bestaat uit 100% lamsvlees. 1 van de zaken serveerde 100% varkensvlees, terwijl 100% lamsvlees werd beloofd. De rest van de broodjes waren mixen van kip, rund en kalkoenvlees. Bekijk hier de aflevering van Keuringsdienst.