Menemen: met of zonder ui? Dit is het antwoord

Turks.nl Redactie

Het is de discussie van het eeuw: hoort er wel of geen ui in het bekende Turkse gerecht ‘menemen’?

Menemen kennen we allemaal, vooral als een gerecht voor het ontbijt. Het is een simpele combinatie van eieren, tomaat, groene pepers en ui, maar het smaakt perfect. Toch is het een discussie: hoort er wel of geen ui in Menemen?

Het begon allemaal met een tweet van de bekende Turkse gourmet Vedat Milör. Hij startte namelijk een poll op twitter met een simpele vraag.

“Het is misschien niet mogelijk om de wereld te redden op twitter, maar we kunnen wel een punt zetten achter ons grootste probleem in de gastronomie. Hoort er wel of geen ui in Menemen?

Er volgden duizenden reacties. In totaal stemden bijna half miljoen mensen. Het resultaat is bindend. Het volk heeft gekozen:

51% heeft gekozen voor ‘menemen met ui’. Daarmee lijkt een einde te komen aan de grote discussie. Milor plaatste ook een video op YouTube met een uitleg. Hij is namelijk ook pro uien:

Hij vertelt dat de Turkse keuken nog recent kennis heeft gemaakt met tomaat: sinds de 19e eeuw. Als we ervan uitgaan dat de menemen afstamt van de Ottomaanse tijdperk, was de ui als eerst, zegt hij.

Wat vind jij?