Nieuw: Sushi met ‘kara lahana’ & Hamsi

Turks.nl Redactie

Geen grap: de Japanse keuken maakt een fusie met die van het Zwarte Zeegebied in Turkije. Vanaf heden kun je namelijk genieten van je favoriete gerecht uit het verre oosten, maar dan met een Turkse twist. Namelijk met ‘kara lahana’ (boerenkool) en hamsi (ansjovis uit de Zwarte Zee). Beide zijn karakteristieke ingrediënten in het Zwarte-Zeegebied.

Een scholier van een beroepsschool in de Turkse stad Rize maakte namelijk de combinatie. Hamsi is het eerste waar men aan denkt als we het hebben over de keuken van het Zwarte Zeegebied. Daarnaast is boerenkool er ook zeer belangrijk. Het kon dan ook niet anders dan dat de nori (zeewier) werd vervangen door een blad boerenkool en dat de sushi werd gevuld met hamsi. De 17-jarige scholier Dilara Türüt deed dat.

Dilara liet haar docenten en haar stadsgenoten proeven. De smaken waren zo goed, dat restaurants in de buurt hebben gevraagd om het recept. De school heeft besloten om een patent aan te vragen. Dilara is blij met haar succes: “Ik blijf mijn best doen om een lokale twist te geven aan gerechten uit andere culturen” zegt ze. Het geheim achter het recept geeft ze niet vrij. “Dat is aan de chefkok,” zegt ze.