Review: baklava van de Jumbo

Turks.nl Redactie

We waren positief verrast door het aanbod van Baklava bij de Albert Heijn: nu kwamen we het ook tegen bij de Jumbo Foodmarkt in Breda. We moesten er natuurlijk wat over schrijven!

De Baklava bij de Albert Heijn was prima: het smaakte zelfs beter dan bij een doorsnee Turkse bakker die het inkoopt van een producent. De vraag is natuurlijk of die van Jumbo beter smaakt.

Het bakje baklava kost bij de Jumbo €4,99. Er zitten 12 stuks in, met varianten die kokos, pistache of walnoten bevatten. We waren blij met hoeveel pistache er in die van Albert Heijn zat. Kan de Jumbo daar tegen op?

De baklava komt van bakker Kerim, met ‘best quality’ als slogan. Verder beloven zij dat het authentiek en handgemaakt is.

De 12 stukken baklava zijn verpakt in een vrij goedkoop, plastic bakje waar de suiker half uit stroomt. Terwijl we het open proberen te krijgen, merken we dat onze vingers en de tafel ondertussen plakkerig zijn geworden. Niet handig dus: vooral wanneer we het vergelijken met de baklava van Albert Heijn, die zeer luxe was verpakt.

Verder zijn ze redelijk terughoudend over hoeveel pistache, kokos of walnoten er in de baklava zit:

Smaak

We begonnen bij de pistache variant: bij het bijten in de baklava merkten we direct dat het helemaal geen ‘crunch’ had, wat toch wel cruciaal is. Het was slap en smolt meteen uit elkaar in je mond.

Pistache? Geen sprake van. Het smaakte gewoon naar bladerdeeg met te veel suiker. Het lijkt er zelfs op dat de pistache-variant walnoten bevat, gezien de donkerbruine stukjes die er in zitten. Walnoten zijn natuurlijk goedkoper.

Kokos zijn we niet gewend in baklava. De smaak kunnen we dan ook niet plaatsen. Met walnoten? Zijn we gewend van onze mama’s en oma’s, maar die maken het stukken lekkerder.

 

Conclusie: als je zin hebt in baklava en je hebt geen authentieke baklava-speciaalzaak in de buurt: ga dan naar de Albert Heijn. Die bij Jumbo kun je beter laten liggen: bladerdeeg met suiker smaakt namelijk nergens naar.

Verder verrast het ons ook niet dat ze het geheim houden hoeveel pistache er in zit: mogelijk maar heel weinig, of niks.

Toch willen we ons advies herhalen: wil je baklava, dat echt naar baklava smaakt? Ga naar een speciaalzaak. Niet naar een Turkse winkel, broodbakker of dönerzaak die het inkoopt van een groothandel die er gedroogde doperwten in propt in plaats van pistache.