Zalm Stoofschotel (Somon Buğlama)

Turks.nl Redactie

Als er iets is waar ik gek op ben dan is dat zeker vis! In alle soorten en smaken, ik ben van het type mens dat zegt: ‘Denizden babam çıksa yerim’. Het heeft misschien een klein beetje te maken met het feit dat ik uit het Zwarte Zee gebied kom, wij staan immers bekend voor onze wilde zee en vele visgerechten. Ik weet dan ook als geen ander hoe heerlijk het is om je eigen vis te vangen op zee en heerlijk vers te consumeren (helaas was ik zelf niet zo succesvol, maar als je papa de vis vangt telt het ook toch?)

Gefrusteerde vrienden vragen mij vaak hoe ze vis dan moeten voorbereiden. Kort bakken in olie of roosteren op de bbq kan iedereen, maar vandaag wil ik een speciaal en super makkelijk recept met jullie delen. Dit recept is een variatie op de traditionele ‘buğlama’ techniek, wat simpelweg betekent dat je de ingrediënten stoomt.

IMG 1729

Ingredienten:
• 3 zalmoten of filet (1 per persoon)
• 2 aardappelen
• 2 uien
• 6 teentjes knoflook
• 1 tomaat
• 1 citroen
• Flinke bos peterselie
• (Bos bietbladeren (pazı))
• 4 tot 5 laurierbladeren (gedroogd)
• 100 ml water
• Zout
• Zwarte peper
• Olijfolie (extra vierge)

Extra nodig:
• Diepe koekenpan met deksel (ø26 cm)

Bereiding:
• Bestrooi zout over de vis en laat deze wachten (kan ook avond van te voren, hoeft niet)

• Snij grove ringen van de uien en bedek de pan met 1 ui, leg vervolgens de vis erop en bedek de vis met de andere ui en knoflook gesneden in dunne plakken. Verdeel ook de helft van de laurierbladeren, je kunt ze in tweeen breken.

IMG 1732

• Snijd de aardappelen in dunne plakken en verdeel deze evenredig over de vis. Hak de peterselie (en als je pazı hebt deze ook) grof en verdeel weer.

IMG 1733

• Schil de citroen (de schil zorgt voor een bittere smaak) en snijd deze tevens in dunne plakken. De tomaat moet ook in dunne plakken en kan samen met de citroen verdeeld worden. Verdeel de rest van de laurierbladeren.

IMG 1735

• Breng op smaak met peper en zout en verdeel het water erover

• Doe de deksel op de pan en plaats deze op hoog vuur voor 20 à 25 minuten

• Controleer met een vork of de aardappelen gaar zijn en voeg een klein beetje meer water toe indien nodig. Verdeel nu een klein beetje olijfolie over het gerecht. Zet het vuur op de laagste stand en laat nog 5 minuten doorgaren. Serveer direct!

IMG 1737

Tips:
• De zalm kan ook vervangen worden met andere vis; bijvoorbeeld makreel of hamsi

Afiyet olsun! Kübra

IMG 1738