Part Uno: Double-Breasted Coat

De zomer is voorbij. We zitten in hartje herfst, en we maken koers richting de winter. Bibberende benen, condenserende uitademingen, en boterhamzakjes om je voeten. WINTER is coming.
Turks.nl Redactie

Zoals we het kennen in Nederland, is ons weer NOOIT goed. Desondanks moet jij je meer functioneler kleden nu het volop herfst is. En natuurlijk nog meer tijdens de winter. Daarmee bedoel ik te zeggen dat je in de zomer nog kan kiezen tussen een lange- , of een korte broek. Maar in hartje winter is die keus al snel gemaakt.

”Olum, ceketini unutma” roept je moeder. Jij trekt de gordijnen open, en ziet de zon schijnen. Je denkt maar aan één ding, z.s.m. naar je school om te kunnen voetballen met je vrienden. Het enige waar een jas functioneel voor was: een goaltje uit zetten. Desondanks pak ik mijn lelijke jas niet. Het duurde een kwartier. Met de fiets vanuit mijn huis naar de basisschool. Een kleine mountainbike met zo’n veiligheidsvlag. Halverwege de rit bevroor ik vast aan mijn fiets. Gelijk terug naar huis. Daar stond mijn moeder al. Ze keek al met een bezorgde blik. Met tegenzin trok ik toch die jas aan, en versnelde ik op mijn rappe fietsje richting school.

Vroeger had een jas maar één functie, en dat was het warm houden van lichaam. Naarmate je ouder wordt, dan krijg je meer persoonlijkheid. De functionele kant van de jas is nog steeds belangrijk, maar ”de look” krijgt de overhand. Ondanks de ”geringe” keuze aan kleding die wij als mannen hebben, in vergeleken met vrouwen, is de selectie aan jassen toch ”verbazingwekkend veel”. Vandaag de dag heb je veel jassen die elk een apart design heeft. Je hebt de ”Classics”, die het nog steeds erg goed doen, en de ”Originals” die steeds verder gaan. De elegante tegenover de avontuurlijke.

Double-Breasted Coat (Classic)
Een erg gewilde jas in de jaren 1930-1990. Je kunt dit soort type jassen herkennen in de oude type films. The Godfather, Goldfinger, de oude Turkse films etc. De jas is nog steeds erg gewild bij advocaten, ministers, ondernemers en bestuursleden. Waarom heet het ”Double-Breasted” ? Doordat deze type jas twee kolommen knopen heeft. De ene kolom is decoratief terwijl de andere kolom functioneel is. Wat zou ik hier onder kunnen dragen? Meest begeerde optie is een pak. Bijvoorbeeld tijdens bruiloften, naar het werk, en eventueel tijdens de vrije tijd. Alhoewel ik er wel mee zou oppassen. Dit komt doordat de Double-Breasted coat (zoals men dat mooi zegt in het Engels/Amerikaans) snel uitgekauwd er uit gaat zien. Een jas als deze straalt klasse, charme en elegantie uit. Als je (als voorbeeld) een gescheurde broek, sneakers, print t-shirt er onder aan doet, dan doe jij de jas en je uitstraling te kort. Wees daarom voorzichtig. Wat ik zou adviseren om aan te trekken, tijdens je vrije tijd besteding, is een nette overhemd, een nette spijkerbroek en nette schoenen.

1. DOUBLE-BREASTED GABARDINE (ZARA)                
Untitled
2. DOUBLE-BREASTED TRICOT VEST (ZARA)
Untitled1

3. DOUBLE-BREASTED JAS (H&M)                                   
Untitled2

4. DOUBLE-BREASTED JAS (H&M)
Untitled3

Nu zijn we aan het einde van deel één gekomen. De Double-Breasted (ook wel DB) Coat hebben we behandeld. Deel twee zal binnenkort verschijnen op turks.nl, dus houdt de site in de gaten!

Süleyman Ekiz