3 maanden te leven in België, genezen in Turkije

Turks.nl Redactie

Özgür Yılmaz, een Turk die woont in België, kreeg van Belgische artsen te horen dat hij nog geen drie maanden meer te leven had. Turkse artsen wisten wel beter.De 35-jarige Yılmaz kreeg plotseling meerdere klachten, waaronder geelzucht. Hij besloot naar de dokter te gaan. Al snel kwam een dokter in Gent erachter dat hij een tumor had in de galblaas.

Yılmaz moest aan de chemotherapie. Daarnaast werd er een stent geplaatst. Toen zijn klachten verergerden en 10 kilo afviel, besloot hij naar een ziekenhuis te gaan in Leuven.

De dokters in Leuven gaven aan dat zijn ziekte was uitgezaaid en dat hij met spoed een nieuwe lever moest krijgen. Echter bleek uit later onderzoek dat hij niet geopereerd kon worden. Yılmaz kreeg te horen dat hij nog maar drie maanden te leven had.

Turkije

In plaats van te wachten op de dood, besloot de 35-jarige Turkse Belg de hulp van Turkse dokters in te roepen. Hij werd er behandeld door Dr. Ünal Aydın, die gespecialiseerd is in leverziektes. Hij wist de tumor onder controle te krijgen middels immunotherapie. Vervolgens gingen ze over tot een operatie.

Tijdens de operatie werd de tumor weggehaald. Een donor was uiteindelijk niet nodig. “Ik ben genezen dankzij een operatie die volgens Belgische dokters onmogelijk is,” zijn de woorden van de ondertussen gezonde Yılmaz. Toen hij te horen kreeg dat hij een tumor had, was zijn vrouw sinds kort zwanger. “Over drie maanden krijg ik een zoon. Wij gaan hem vernoemen naar mijn dokter.”

Dr. Ünal: Europese dokters hebben geen lef

“Europese landen zijn ver in technologie en in gezondheidszorg, maar de dokters durven gevaarlijke operaties vaak niet uit te voeren,” dat zijn de woorden van dokter Ünal Aydın. Hij krijgt regelmatig te maken met ‘terminale’ kankerpatiënten uit verschillende Europese landen. “Wij geven mensen nog een kans,” voegt hij eraan toe. Wel is het volgens hem levensbelangrijk om snel aan de bel te trekken: het liefst zodra de diagnose is gesteld.