Geen gevaar volksgezondheid door stakingen

(Novum) – Het vuil dat in Amsterdam en Utrecht op straat blijft liggen, levert in deze steden vooralsnog geen gevaar op voor de volksgezondheid.
Turks.nl Redactie

Dat melden woordvoerders van de GGD Amsterdam en GGD Utrecht maandag. “Het krioelt nog niet van het ongedierte.”

Dat de situatie nog onder controle is, is onder meer te danken aan de lage temperaturen. “Los van de visuele overlast vallen de problemen mee”, zegt de woordvoerder van de Amsterdamse GGD.

Of de volksgezondheid nog in gevaar komt, is afhankelijk van de temperatuur en hoelang de staking nog gaat duren, zeggen beide woordvoerders. “De staking in Amsterdam duurt in principe tot en met woensdag. Als er daarna weer wordt opgeruimd, is er niets aan de hand”, aldus de Amsterdamse zegsman.

Houden de stakingen aan, dan kan de volksgezondheid in het geding komen. “Maar dat is afhankelijk van onvoorspelbare factoren, dus het is niet te zeggen hoelang dat zal duren. Als er trouwens sprake is van excessen, kan worden opgetreden met calamiteitenteams, zoals is afgesproken met de bonden”, meldt de woordvoerder van de GGD Amsterdam. Ook in Utrecht staan calamiteitenteams paraat.

Straatvegers en vuilnismannen in Amsterdam legden donderdag het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. In Utrecht staken de straatvegers sinds de nacht na Koninginnedag en sinds donderdag staken ook de vuilnismannen daar. Inmiddels beginnen beide steden er flink vervuild uit te zien.

In principe duren de acties in zowel Amsterdam als Utrecht tot en met woensdag, maar mogelijk worden in beide steden de stakingen verlengd , zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV maandag.