Neusverkleining populair in Zwarte-Zeegebied, borstvergroting aan de Egeïsche Zee

Het is algemeen bekend dat cosmetische chirurgie de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen in Turkije. De scherpe prijzen en de goede service in klinieken zorgen voor een grote toeristenstroom naar het land. Hoewel men vaak denkt dat alleen toeristen deze operaties laten uitvoeren, kan inmiddels geconstateerd worden dat ook de Turkse bevolking steeds meer zijn best doet om aan de heersende schoonheidsidealen te voldoen.
Redactie

Volgens professor Serkan Dinar, één van de bekendste namen op het gebied van esthetische chirurgie, is de aard van de ingreep die patiënten laten uitvoeren sterk afhankelijk van het gebied waarin zij wonen.

Zo kiezen de vrouwen in de Zwarte Zee-regio massaal voor een neuscorrectie, wat volgens Dinar vooral te wijten valt aan genetische factoren. In het Egeïsche-Zeegbied, waar uiterlijk hoog in het vaandel staat, worden juist liposuctie, botoxbehandelingen en borstvergrotingen vaker overwogen.

In Centraal- , Oost- en Zuidoost -Anatolië‎ kiezen vrouwen meestal voor een buikwandcorrectie of borstverkleining. Vaak zijn de vrouwen hier wat voller vanwege het feit dat ze relatief meer kinderen baren en vanwege hun buitensporige consumptie van dierlijk voedsel.

De felle zon in het Middellandse Zeegebied laat bij de mensen in dit gebied lelijke littekens achter op de huid. Ook is bekend dat vitiligo vaker voorkomt bij mensen die woonachtig zijn in provincies als Hatay en Adana. Het is dan ook niet verwonderlijk dat laserbehandelingen tegen huidverkleuringen en littekens het populairst zijn in deze regio.

Tenslotte is er in het Marmara gebied intensieve vraag naar alle soorten cosmetische chirurgie. Dit kan verklaard worden vanwege het feit dat de vrouwen hier vaker financieel onafhankelijk zijn en zich daardoor dure operaties kunnen veroorloven. Een ander punt wat deze regio van de andere regio’s onderscheidt, is het feit dat ook de mannen zeer positief staan tegenover cosmetische chirurgie. Met name liposuctie en haartransplantaties worden veelvuldig uitgevoerd bij de mannelijke bevolking.

© Turks.nl / Esra Cakar