Onderzoek: Vasten herstelt gehele immuunsysteem

Je kunt je hele immuunsysteem herstellen door te vasten. Dat blijkt uit een onderzoek gedaan door de wetenschappers aan de University of Southern California, meldt The Telegraph.
Turks.nl Redactie

Hoewel voedingsdeskundigen dagenlang niets eten altijd hebben afgeraden omdat het ongezond zou zijn, toont nieuw onderzoek aan dat vasten het lichaam een kick-start geeft om nieuwe witte bloedlichamen te produceren die infecties bestrijden.

De ontdekking is met name gunstig voor mensen waarvan hun immuunsysteem is beschadigd, zoals bij kankerpatiënten op chemotherapie. Ook helpt het ouderen die een minder effectieve immuunsysteem hebben wegens hun leeftijd. Het vasten ‘draait een knop om’ die stamcellen dwingt om nieuwe witte bloedcellen te produceren, en zo het gehele immuunsysteem te regenereren.

“Het goede nieuws is dat het lichaam wordt verlost van oude en beschadigde, dus ineffectieve delen in het systeem tijdens het vasten. Cycli van vasten kan letterlijk een nieuw immuunsysteem regenereren bij een lichaam dat zwaar is beschadigd door chemotherapie of veroudering. Langdurig vasten dwingt het lichaam om voorraden van glucose en vet te gebruiken, en breekt ook een aanzienlijk deel van witte bloedcellen.” Dat meldt Prof. Valter Longo, Professor of Gerontology and the Biological Sciences bij University of California.

Volgens professor Valter Longo is er ook geen enkel bewijs dat vasten gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, terwijl er wel sterke bewijzen zijn dat het juist gunstig is. Hij heeft honderden mails gehad van kankerpatienten die chemotherapie hebben gecombineerd met het vasten, natuurlijk onder toezicht van oncologen. “Een grote meerderheid doet het erg goed, en slechts een paar hebben een aantal bijwerkingen gemeld zoals flauwvallen of tijdelijke verhoging van de leverfunctie.