Smoothies: Gezond of Hype?

Smoothies zijn in de afgelopen jaren erg populair geworden. Veel mensen, zijn gek op smoothies, omdat het snel en natuurlijk, gezond is. Ja ja ik ook 🙂
Turks.nl Redactie

Maar wat zijn smoothies nou eigenlijk? Smoothie refereert naar de Engelse term ‘smooth’ ofwel glad. Het is een drankje dat (meestal) een mix is van gepureerd fruit met zuivel en/of ijs en soms ook met groenten.

Het gezonde drankje is erg geliefd door mensen die willen afslanken. Een smoothie is zeker geen wondermiddel, maar in combinatie met de juiste producten kan het wel als een voedzaam ontbijt benuttigd worden, dat het hongergevoel over de dag tegen gaat.

Tevens zijn smoothies zeer ideaal voor de sporters onder ons. Het heeft namelijk een grote bijdrage aan de opbouw van spiermassa. In additie kunnen sporters aan hun drankje nog wat extra’s toevoegen zoals, wei-eiwitpoeder, hennepzaad, tarwegras of een ander ‘superfood’. Erg lekker allemaal! Vóór het sporten is dit namelijk, een goed energie (koolhydraat) bron.

Smoothies zijn een makkelijke en snelle manier om fruit en groente binnen te krijgen, vooral als je in de ochtend geen tijd hebt om te ontbijten. Echter ook een aanrader voor de mama’s onder ons. Een geweldige en eenvoudige manier om kinderen dagelijks een super-voeding-boost te geven.

Door het mixen van de groenten en/of fruit in de blender wordt de vezelstructuur van de vruchten of planten kapot gemaakt. Hierdoor zijn de voedingsstoffen (vitamines en mineralen) die vrijkomen, sneller opneembaar door ons lichaam. Om te kunnen profiteren van deze voedingsstoffen moet de smoothie na het bereiden meteen worden opgedronken, want onder invloed van licht en warmte gaan veel vitamines en mineralen deels verloren. Dus de kant-en-klare smoothies uit de supermarkt zijn niet aan te raden.

Daarnaast zorgen smoothies/fruit er ook voor dat je huid gaat stralen. Een hoop voordelen dus! Daarom een lekkere smoothie recept van mij…

Chocolade blueberry smoothie
– 1 banaan
– ¾ kopje blauwe bessen
– 1 kopje amandelmelk
– 2 eetlepel ruwe cacao
– 1 eetlepel honing
– 10 amandelen
– Meusli als topping