11 dingen die je waarschijnlijk niet wist over Azerbeidzjan

Azerbeidzjan, het broederland van Turkije. Vele pogingen zijn gedaan om de twee landen te herenigen, zoals de twee naties 400 jaar geleden waren in het Ottomaans rijk, of bijna duizend jaar geleden in het Seltsjoekenrijk. ‘Wij zijn één volk, twee landen’, is een gezegde die elke Turk of Azerbeidzjaan inmiddels kent. Maar wat weten we nou over Azerbeidzjan? Hieronder staan 11 weetjes over Azerbeidzjan.
Turks.nl Redactie

1. Het land dat twee keer onafhankelijk werd

De vlag van de Volksrepubliek Azerbeidzjan, opgericht in 1918.
De Republiek Azerbeidzjan riep op 28 mei 1918 onder leiding van Mehmet Emin Resulzade de onafhankelijkheid uit. Huh? Azerbeidzjan werd toch onafhankelijk in 1991 na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie? Klopt ook. De onafhankelijkheid in 1918 duurde slechts 23 maanden. Het zou nog 73 jaar duren voordat de Azerbeidzjanen de onafhankelijkheid terug zouden winnen.

2. De eerste opera uit de Islamitische wereld
İlk müzikal opera
Op 25 april 1908 werd de opera ”Leyla ile Mecnun” gespeeld in de Zeynelabidin Tağıyev theaterzaal in Baku. Dit was de allereerste opera in het oosten.

3. Eerste meisjesschool in het Islamitische oosten

Op 7 oktober 1901 werd met de steun van de filantroop Hacı Zeynelabidin Tağıyev de eerste seculiere meisjesschool van het Islamitisch oosten geopend. Dit was tevens de enige school in de zuiderlijke Kaukausus.

4. De eerste balletvoorstelling uit de Islamitische wereld

Müslüman Doğu'sunda ilk bale: Kız Kulesi Balesi
Onder leiding van Efrasiyab Bedelbeyli werd in 1940 het eerste ballet gespeeld:  ‘Qız Qalası’.

5. De eerste metro in het oosten

In 1967 werd het eerste metronetwerk van het oosten geopend in Baku.

6. De eerste vrouwelijke piloot van zuidelijk Europa, het Midden-Oosten en de Kaukausus.


De Turkse Sabiha Gökçen was de eerste vrouwelijke gevechtspiloot van de wereld. Maar enkele jaren eerder vloog de Azerbeidzjaanse Leyla Memmedbeyova al in de lucht, daarmee was ze de eerste vrouwelijke piloot van zuidelijk Europa, het Midden-Oosten en de Kaukasus.

7. Qız qalası (Kız kalesi) vertaald: de Maagdentoren
Qız qalası 2013.JPG
De Azerbeidzjaanse versie van de Kız kulesi in Istanbul. De toren ligt enkele honderden meters van de Kaspische Zee af en dateert uit de 12e eeuw. De toren stond oorspronkelijk in het water, maar doordat de Kaspische Zee zich terugtrok staat de het vandaag de dag op droge grond in Baku.

Volgens de legende was er ooit eens een meisje, een maagd, verliefd op een jongen die arm was. Het meisje zelf was een machtige en rijke prinses, en daarom mocht ze niet met hem trouwen. Ze werd door haar vader opgesloten in die toren, omdat ze maar bleef aandringen. Na enkele dagen kwam ze vrij, maar omdat ze niet met de jongen van wie ze hield mocht trouwen, had het leven geen zin meer voor haar, dus wierp ze zichzelf van de toren in de golven van de zee. Sindsdien heeft de toren die naam.

8. Vrouwenstemrecht


De in 1918 opgerichtte Azerbeidzjaanse Volksrepubliek pleitte voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daarom kregen vrouwen aldaar stemrecht. Dit was de eerste keer dat vrouwen stemrecht kregen in de Islamitische wereld, zelfs vóór Turkije, dat vrouwenstemrecht invoerde in 1930.

9. Broederschap


De in 1918 opgerichtte Azerbeidzjaanse Volksrepubliek werd als eerst erkend door het Ottomaanse Rijk.

10. Geletterdheid
Azerbeidzjan heeft het hoogste percentage geletterdheid in de Turkse wereld.

11. Kaviaar

Azerbeidzjan is verantwoordelijk voor 80% van de wereldproductie van kaviaar.

Heb jij nog leuke  weetjes? Reageer dan op Facebook!