Armeense slachtoffers herdacht, Turkse doden genegeerd

Turks.nl Redactie

‘Armeense, Turkse en Koerdische Nederlanders leggen samen een krans bij herdenking genocide’, kopt de NOS. ‘Hier gebeurt iets bijzonders’, schrijft NOS Turkije-correspondent Lucas Waagmeester op Twitter.

Op de omslagfoto van dit artikel is een Turkse man te zien die bij een recent ontdekt massagraf staat eind 20e eeuw. Bijna zijn hele dorp was uitgemoord door Armeense bendes, maar zijn verhaal zal nooit de koppen halen in Westerse media.

Jarenlang is de nadruk gezet op de Armeense slachtoffers die vielen bij moordpartijen en de deportatie van de gemeenschap naar de Syrische woestijn.

Over de moordpartijen op de Turkse gemeenschap destijds doet niemand hun mond over open. Over de massagraven die zijn ontdekt in Oost-Turkije, over de skeletten waaruit blijkt dat de hoofden van de Turken zijn gescalpeerd.

Ten minste 20 duizend Turken werden vermoord in Oost-Anatolië door Armeense bendes die een eigen staat wilden, waarin geen plaats was voor de Turken.

Nu die Armeniërs ook een eigen land hebben, blijkt die droom werkelijkheid te zijn geworden, want er leeft geen enkele Turk in Armenië terwijl Turkije een grote Armeense gemeenschap heeft en zelfs Armeense parlementariërs heeft.

De Turks-Koerdische Fatma Bulaz die praat met de NOS erkent die moorden wel, maar vindt dat zij daarover geen recht van spreken.

Het lijkt erop dat terwijl de Armeense slachtoffers massaal in het Westen worden herdacht, de Turkse slachtoffers worden vergeten.