Atatürk kocht dit stuk grond voor grens met Azerbeidzjan

Turks.nl Redactie

De grens tussen Turkije en Azerbeidzjan is een van de kortste grenzen ter wereld.

Zo’n 18 kilometer lang is ‘de poort naar de Turkse wereld’, de kortste grens van Turkije. De oosterse provincie Iğdır grenst aan Nachtsijevan. De grenspoort heet Dilucu.

Gerelateerde afbeelding

Uiteraard is niemand anders dan hoogstpersoonlijk Mustafa Kemal Atatürk verantwoordelijk voor deze grens.

In de tijd van Atatürk lagen Iran in het zuiden en de Armeense Socialistische Sovjetrepubliek in het noorden tussen de twee Turkse landen.

Om de band met de Turken in Azerbeidzjan en daarmee ook de Turken in Centraal-Azië te behouden, besloot Atatürk in 1921 dat Turkije moest grenzen aan Nachtsijevan, een regio van Azerbeidzjan.

Daarvoor kocht Atatürk naar verluidt vanuit zijn eigen zak een groot stuk grond van Iran, waardoor Turkije een grens kreeg met Azerbeidzjan.

https://twitter.com/TuncayYildiz_40/status/890180790964940801

Tot 1992 was deze grensovergang echter niet bruikbaar, omdat de Sovjetunie het gebied bestuurde. In 1992, toen Azerbeidzjan onafhankelijk werd, kon er eindelijk gebruik worden gemaakt van de grens.

Enkele meters na de grensovergang is er een brug, gebouwd op de rivier Aras. Die brug is gebouwd in 1992 en wordt de Hoopbrug genoemd. Zodra je over de brug heen bent, kom je op Azerbeidzjaans grondgebied.

De Turkse staatsomroep TRT maakte er een reportage over.

Volledige video: