Authoreader performance ‘Mijn gezichtsboek’ Çiğdem y Mirol

Çiğdem y Mirol is een doctoraatsstudent Literatuur aan de Universiteit van Gent. In het project “RAP : Research on Autorship as Performance” stelt ze een alternatieve manier van literaire uiting voor die ze “bookperformance” noemt.

Ze beschrijft het als “de beste van alle mogelijke werelden” voor zowel de lezer als de schrijver. In haar uiteenzetting verkent ze de behoefte aan deze structuur en aan de tekstuele en feitelijke dynamiek daarvan. Het project is niet alleen verbonden aan creatief schrijven, aangezien het ook gaat over de mogelijkheden van het gebruik van schrijven en schrijfregels met “Bookperformance Manifesto”; maar het herinterpreteert ook de literaire theorieën over “ontvangst”, door te focusseren op het hedendaags opmerkelijk verschijnsel van “voorstelling” via de theoretische opbouw van een dergelijk structuur. Met het manifest en de openingsfase van haar eerste bookperformance “Myface Book”, heruitvindt en vertelt Mirol voor de eerste keer in de geschiedenis van de literatuur de liefde die er bestaat tussen de schrijver en de lezer op tekstueel vlak. Tijdens haar Master is ze begonnen met het theoretiseren daarvan, en zet in het kader van haar doctoraat de theoretische opbouw voort.

Yüzüm Kitap (Mijn Gezichtsboek/Myface Book) is het eerste deel van de vierdelige cyclus ‘QUARTET’ van de Turkse schrijfster Çiğdem y Mirol. Mijn Gezichtsboek is niet zomaar een boek, het is ook een ‘boekperformance’. Dat betekent dat de lezer en de auteur het werk ook samen kunnen voorlezen. Het boek is bovendien erg geschikt om te improviseren en zelfs om er toneeleffecten aan toe te voegen. Dankzij de “auteurlezer-performances” – dat zijn sessies waarin de auteur en de lezers het boek luidop voorlezen- wordt het boek zelf tot leven gebracht. Çiğdem y Mirol nodigt alle liefhebbers van het woord en de literatuur uit om haar “Mijn Gezichtsboek” te beleven. Al geniet u graag in alle stilte of leest u zelf graag luidop, alleen of samen met anderen, met Çiğdem y Mirol ervaart u steeds iets bijzonders dankzij MijnGezichtsboek.

P.S. : voor meer details over de kunst en de studie van Çiğdem y Mirol, ga naar: cigdemymirol.net of rap.ugent.be/node/22

Evenement (Dinsdag 5 februari 2013, Matthias de Vrieshof 4/007):
“Bookperformance: The Best of All Possible Worlds”:
Engelstalig: 15.00-16.00

Authoreader Performance & Myface Book  (Yüzüm Kitap):
Turkstalig: 16.00-17.00

Meer informatie:
http://www.hum.leiden.edu/nisis/news/authoreader-performance.html