De eerste Turkse kunstenares: Mihri Müşfik

Mihri Müşfik is mogelijk de eerste en de enige echte Turkse kunstenares uit de tijd van Sultan Abdulhamit II. Müşfik heeft haar naam gezet onder zeer gewaagde schilderijen voor haar tijd en is bekend om haar portretten.
Buket Avcı

Haar oeuvre bestaat uit portretten van zeer bekende personen vanuit alle hoeken van de maatschappij, van Atatürk tot Papa XV. Benedict. Op haar werken tussen 1905-1922, de jaren van haar huwelijk met Müşfik Selami Inegollu, kunnen we de naam Mihri Müşfik terugvinden. Na de echtscheiding heeft ze echter gebruik gemaakt van haar meisjesnaam Mihri Rasim. Ze is geboren in 1886 te Istanbul en overleden in 1954 te New York.

Mihri Musfik Aynalı Gozde 85x68 KUP Alif Art ArsiviAynali Gözde’, vertaald ‘Gözde en haar spiegel’. Eén van de meest bekende werken van Müşfik.

Müşfik wordt benoemd als de eerste vrouwelijke docent van de schone kunsten academie in Istanbul (enkel voor meisjes toegankelijk) genaamd ‘Inas Sanayi Nefise Mektebi’. Daar werd ze later aangesteld als directeur.

Haar hele leven lang was ze met kunst bezig. Van schilderen tot muziek; overal had ze aandacht voor. Maar haar hart viel toch voor het schilderen. Er zijn in totaal 150 werken van Müşfik geregistreerd waarvan 32 in Turkije, 36 in Italië, 23 in Frankrijk en 60 in Amerika aanwezig zijn.

mihrimusfik2 1Ze was de dochter van de heer Rasim Pasha. Dankzij zijn contact met de toenmalige Sultan II. Abdulhamit is ze een leerling geworden van de Paleisschilder Zonaro. Ook heeft ze studies gevolgd in Rome en Parijs.

Het was een meisje met ambitie en lef. Op haar 17e is ze met een vals paspoort, haar grote Italiaanse liefde achterna, gevlucht naar Italië en van daaruit naar Parijs. In Parijs huurde ze een huis en gebruikte dat ook als atelier. Door een kamer te verhuren kon ze haar kosten verdienen. Haar echtgenoot De heer Müşfik heeft ze ook op deze manier leren kennen.

Na haar terugkeer in Istanbul heeft ze kennisgemaakt met andere kunstenaars. In samenwerking heeft ze “edebiyat-i Cedide Resmi” gemaakt. Hierin heeft zij gedichten van verscheidene schrijvers vertaald in schilderijen. Ook heeft ze de dichters zelf geportretteerd. Het eerste Mask werk in Turkije is ook een werk van Müşfik, die van Tevfik Fikret.

Haar verdere leven heeft ze in Amerika doorgebracht waar ze in de jaren 1938-1939-1943 heeft meegedaan aan internationale tentoonstellingen. Door haar liefde in kunst heeft ze haar aristocratische leven achtergelaten en een bohemien leven geleid en gestorven in armoede.

Mihri Müşfik is het symbool van vrouwenkracht. Ze was een belangrijke vrouwelijk figuur van haar tijd en staat nog altijd als idool voor de meeste vrouwen in onze tijd. Er is ook een boek over haar geschreven en een vereniging naar haar genoemd. Ze was, hip gezegd, een echte “trendsetter”. Haar werken kunnen bezichtigd worden in het Louvre museum (Parijs) en in het Sakip Sabanci museum (Istanbul).

Meer van haar werken:

zmm31

mihri-musfik-hanim1

mihrihanimtutunamayanlar020