De geweldige heldin die vocht tegen de Russen: Nene Hatun

Turks.nl Redactie

Er zijn veel heldinnen in de Turkse geschiedenis. Maar Nene Hatun is toch wel een uitzondering te noemen.

Nene Hatun werd in 1857 in het dorp Çeperli in Erzurum geboren. Die tijd was het hele Ottomaanse Rijk in oorlog.

De oorlog in 1877 vond plaats tegen de Russen. De Turken verdedigden zich geweldig tegen de Russen. Ondanks de harde strijd, lukte het de Russen tóch om Ottomaans grondgebied binnen te vallen. Ze kwamen tot in Erzurum, waar het verhaal van Nene Hatun begint.

Op 8 november 1877 stonden de Russen voor Erzurum. Nene Hatun, toentertijd jonge moeder van een 3 maanden oude baby, hoorde dat de vijand Erzurum zou binnenvallen. Ze dacht geen moment na en vertrok naar het front. Een quote van haar wordt nog altijd dagelijks gebruikt.

Mijn kind kan ook opgroeien zonder moeder, maar niet zonder het moederland.
-Nene Hatun

De inwoners van Erzurum pakten pikhouwelen, schoppen, stokken, stenen, geweren, zwaarden en bijlen. Oftewel, alles wat als wapen kon worden gebruikt. Ze renden naar het front. Samen met de overgebleven soldaten vielen ze de Russen aan. Een strijd waarbij het Turkse volk en het Russische leger oog in oog stonden, eindigde in een Russische nederlaag.

Alsof haar heroïsche strijd in Erzurum nog niet genoeg was, gebeurde ook het volgende. Nene Hatun kreeg 4 jongens en 2 meisjes. Na de oorlog in 1877 verloor ze twee zoons, één in de Balkanoorlog en de andere in de Eerste Wereldoorlog.

Haar verhaal werd in 1937 bekend middels een interview. Na die dag is ze nooit vergeten. Nene Hatun overleed op 22 mei 1955 op 98-jarige leeftijd. In datzelfde jaar werd ze gekozen tot ‘Moeder van het Jaar’.