Deze Turkse beroemdheden komen uit Nederland

Turks.nl Redactie

Oğuzhan Özyakup

Instagram-foto van Oğuzhan Özyakup
Instagram-foto van Oğuzhan Özyakup

Het jonge talent dat de Turkse voetbalwereld veroverde is eigenlijk gewoon geboren en getogen in Zaandam. Hij begon bij AZ Alkmaar en belandde via Arsenal bij Beşiktaş.

Funda Eryiğit
img_0654
De beeldschone actrice uit Poyraz Karayel, ook bekend van Karadayı en Canım Ailem, is geboren in Zwolle. Op jonge leeftijd verhuisde ze al terug naar Turkije, naar Istanbul. Ze heeft nog familie leven in Zwolle en Amsterdam die ze regelmatig bezoekt.

Melisa Aslı Pamuk

img_0657

De prachtige actrice van Kara Sevda komt uit Haarlem. Ze studeerde psychologie aan de UvA, toen ze meedeed aan Best Model of Turkey en de titel ‘Best Promising’ won.

Ze verliet Nederland voor een carrière in Turkije. In 2004 speelde ze als Hayal in de Turks-Nederlandse film ‘Dat zit wel snor’. In Turkije is ze bekend van haar hoofdrol in Yer Gök Aşk en haar rol als Asu in Kara Sevda.

Azra Akın

Instagram-foto van Azra Akın
Instagram-foto van Azra Akın

In 2002 werd ze de mooiste vrouw ter wereld gekozen. Ze is misschien wel de meest succesvolle Turkse Nederlander ooit. Azra uit Almelo deed een havo-opleiding op de Vrije School in Zutphen.

Volgens haar oude lerares Frans was Azra een bijzondere leerling: “Azra stak de laatste jaren steeds meer tijd in het modellenwerk. De school deed ze erbij. Zat ze in het vliegtuig naar New York Franse woordjes te leren. Dat vond ik bewonderenswaardig.”

Aykut Demir img_0659
De voetballer van Osmanlıspor komt uit Bergen op Zoom. In 2009 vertrok hij naar Gençlerbirliği en verruilde die in 2013 voor Trabzonspor, waar hij iets meer dan een miljoen per jaar verdiende.

Demir kwam in het nieuws vanwege zijn opvallend lange baard en opvallend islamitische kleding. Velen vonden dat onterecht, het zou niet moeten uitmaken hoe iemand zich kleedt.

Ekin Mert Daymaz

img_0661
Daymaz werd geboren in Nederland, maar keerde op jonge leeftijd al terug naar Turkije. Maar dat neemt niets af van het feit dat hij een Turkse Nederlander is! Hij is vooral bekend van de Turkse zomerserie Çilek Kokusu.

Sinan Akçıl

Instagram-foto van Sinan Akçıl
Instagram-foto van Sinan Akçıl

Akçıl is al jaren een van de bekendste artiesten van Turkije. Hij begon als producent, maar ging op een gegeven moment zelf nummers uitbrengen.

Hij is geboren in Leeuwarden, maar ging al op zeer jonge leeftijd terug naar Turkije.